Мінагрополітики: Через нестачі та порушення Держфініспекція пропонує ліквідувати ДСБУ «Аграрний фонд»

Опубліковано 21 липня 2015 року, 14:30

Державна спеціалізована бюджетна установа «Аграрний фонд» не виконує покладені на неї функції цінового регулятора на аграрному ринку, отже має бути ліквідована. Про це йдеться в матеріалах ревізії Державної фінансової інспекції України.

Ревізія діяльності установи в період 2013 – 2014 років та I кварталі 2015 року підтвердила, що з початку свого існування ДСБУ «Аграрний фонд» не провела жодної товарної чи фінансової інтервенції. Декілька відповідних операцій були здійсненні лише упродовж останніх двох років, переважна більшість з них — з порушенням законодавства. «Незважаючи на невиконання ДСБУ «Аграрний фонд» функцій щодо формування державного інтервенційного фонду, 26 працівникам у жовтні – листопаді 2014 року було виплачено понад 400 відсотків премій. Порушення законодавства призвело до збитків 0,7 млн грн», — йдеться в матеріалах інспекції.

Найвищим «досягненням» установи є втрата державних коштів та майна. Наприклад, на початку цього року ревізія встановила фінансові порушення на 9,9 млн грн. Нагадаємо, нинішній керівник ДСБУ «Аграрний фонд» Валентин Алейсейчук виконує обов’язки директора з березня 2015 року. До нього з 2012 року посаду займав Володимир Дрань, який був відсторонений від виконання обов’язків голови установи наказом Мінагрополітики.

Протягом 2010 – 2014 років в держкомпанії було зафіксовано нестачу 380,7 тис. тонн продукції загальною вартістю 1,2 млрд грн. За даними фактами було порушено 41 кримінальне провадження, тривають досудові розслідування.

Станом на квітень 2015 року в ДСБУ «Аграрний фонд» обліковувалось лише 3,4 тис. тонн зерна, у той час коли відповідно до законодавства запаси мають складати 20% від внутрішніх річних норм споживання.

З огляду на наявність системних недоліків Держфінінспекція пропонує ліквідувати ДСБУ «Аграрний фонд», передавши його функції ПАТ «Аграрний фонд». Також ініційоване вжиття негайних заходів щодо відшкодування збитків та нестач, а також притягнення до відповідальності винних. Про результати ревізії вже проінформовано Прем’єр-міністра України. Зі свого боку міністерство готове максимально сприяти у розслідуванні виявлених правопорушень. «Ситуація навколо ДСБУ «Аграрний фонд» типова для всього державного сектору галузі. Міністерство ініціювало реформування підпорядкованих центральних органів виконавчої влади та державних підприємств аби зняти з держави тягар подібних держкомпаній. Саме тому Мінагрополітики підтримує пропозицію фінансової інспекції», — прокоментував Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux