Майже 14 млн екз. риби вселено державними заводами у 2018 році

Опубліковано 13 грудня 2018 року, 14:22

З початку 2018 року профільними державними установами до українських водойм випущено 13,9 млн екз. водних біоресурсів. З них 11,6 млн екз. – у період серпень-листопад поточного року.

«Держрибагентство планомірно здійснює заходи зі збереження та збільшення чисельності водних біоресурсів у природному середовищі, їх біологічного різноманіття шляхом забезпечення охорони, відтворення та раціонального використання», - зазначив Голова Державного агентства рибного господарства України Ярослав Бєлов.

Він додав, що профільні державні установи, які належать до сфери управління відомства, у 2018 році випустили майже 9 млн екз. рослиноїдних видів риб та коропа, 1,6 млн – стерляді, севрюги та російського осетра та 3,3 млн – щуки, сома та судака.

Також 173 тис. екз. дунайського лосося, райдужної та струмкової форелі було зариблено річки Серет, Черемош і Прут у Чернівецькій області. Ці види риб були вирощені на ДУ «Рибоводний форелевий завод «Лопушно».

Найбільше було випущено водних біоресурсів (6,2 млн екз) ДУ «Херсонський виробничо-експерементальний завод по розведенню молоді частикових риб». Зокрема, вселено 4,9 млн екз. рослиноїдних видів риб і коропа та 1,3 млн екз. щуки і сома.

Ще 5 млн екз. було вселено ДУ «Новокаховський рибоводний завод частикових риб». З них: 3 млн – рослиноїдних видів риб і коропа, 2 млн – щуки, сома та судака.

Також 2,5 млн екз. випущено у водойми ДУ «Виробничо-експерементальний дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика». Зокрема, 1,6 млн – стерляді, севрюги й російського осетра та 0,9 млн – рослиноїдних видів риб і коропа. Наразі роботи із вселення водних біоресурсів на цьому заводі тривають. Після покращення гідрометеорологічних умов додатково буде вселено ще понад 100 тис. екз. молоді коропових видів риб.

Крім того, у 2018 році державні заводи значно розширили географію вселення.

Так, за ініціативи Держрибагентства та вперше з моменту існування ДУ «Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб» відбулось вселення водних біоресурсів у Канівське водосховище, а також р. Південний Буг.

17 жовтня до водойми у містах Українка та Ржищів було випущено 7 тонн мальків товстолоба, коропа і білого амура (понад 264 тис. екз.).

8 листопада проведено зариблення акваторії р. Південний Буг, в межах Вінницької області. Всього до річки вселено 4,5 тонн мальків коропа, щуки, товстолобика та білого амура.

Протягом року відбувалося зариблення наступних водойм:

 - Київське, Кременчуцьке, Каховське, Дністровське водосховища;

- Дніпро-Бузька гирлова система;

- Дніпро-Бузький лиман;

- річки Десна, Сейм, Шостка, Південний Буг, Чайка, Конка, Серет, Черемош, Прут, Сула, Сугоклея, пониззя р. Дніпро.

Довідкова інформація:

У період з січня по листопад 2018 року на всій території України зариблення в Режимі спеціальних товарних рибних господарств (СТРГ) здійснювало 150 суб’єктів господарювання, якими було вселено 15,6 млн екз. молоді риб.

Крім того, за участі представників територіальних органів рибоохорони користувачами, громадськими організаціями, в тому числі, за рахунок компенсаційних коштів та благодійних внесків у рибогосподарські водні об’єкти України було випущено 3,7 млн екз. малька риб.

В цілому, з початку 2018 року рибогосподарські водні об’єкти України зариблено 32,3 млн екз. риб.

Прес-служба Держрибагентства

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux