Максим Мартинюк: Чому аграрії очолили інвестиційний бум

Опубліковано 01 жовтня 2018 року, 17:18


У першому півріччі 2018 року аграрні активи були номером один за привабливістю в очах інвесторів. Якими є прогнози на майбутнє?

У першій половині 2018 р. сільське господарство продовжило випереджати національну економіку України за більшістю базових показників.

З огляду на економічне зростання, яке почалося в цілому в країні, цей розрив за підсумками року скоротиться, проте не настільки, щоб нівелювати явне лідерство АПК серед інших галузей.

Це видно по відразу декільком перехресно-підтверджуючим один одного параметрах: темпам збільшення аграрного ВВП, капітальних інвестицій в АПК і частці  аграрних операцій у загальній кількості M&A.

Простіше кажучи, обсяг галузі показував приріст, у неї найактивніше вкладали гроші, аграрні активи були в ТОП-1 за привабливістю в очах інвесторів.

Як показує Держстат, за перше півріччя поточного року український АПК зріс у реальному вираженні (щодо першого півріччя 2017-го) на 11%. Водночас реальний ВВП у цілому - всього на 3,5%.

Очевидно, що підтримувати такі темпи реального зростання можна тільки при відповідних інвестиціях у галузь.

За січень-червень приріст капітальних інвестицій в АПК (у реальних показниках) склав 9,4%. На перший погляд, це нижче, ніж по економіці в цілому (там за перше півріччя 26,5%).

Однак такий дисбаланс пов'язаний з високою порівняльною базою для АПК, динаміка інвестицій в якому була істотно вище середньої по галузях.

У абсолютних показниках капітальні інвестиції в АПК склали 26,9 млрд грн – це майже 13% від усіх капітальних інвестицій в українську економіку.

Важливо, що ця цифра, і так вражаюча, з часовим лагом в 1-2 роки трансформується в обсяги виробленої продукції. Тому її можна розглядати не тільки як оцінку привабливості галузі для інвестора, але й її майбутні темпи зростання.

За співвідношенням капітальних інвестицій до доданої вартості, що генерується  в галузі, АПК з показником у 19% станом на кінець 2017 року поділяв третє місце з транспортом, поступаючись тільки промисловості та будівництву.

Водночас у статистиці капітальних інвестицій не відображена динамічно зростаюча з 2016 року кількість M&A-угод в сільському господарстві, зокрема купівля фондом SALIC компанії "Мрія".

Ця угода примітна не тільки сумою (FT, посилаючись на свого київського кореспондента, називають суму в 242 млн доларів і це робить цю трансакцію найбільшою в українському АПК), а й тим, що вона закрила багаторічну проблему, яка потенційно могла відлякувати інвесторів.

І ще важливіше – вона сама по собі свідчить про оздоровлення інвестклімату, оскільки власники боргів "Мрії", для яких аграрний бізнес – непрофільний, чекали стабілізації економіки та відбудови країни, щоб почати позбуватись цього проблемного активу.

Суму угоди можна трактувати двояко:

1) покупці були готові переплатити саме за аграрний актив як частину політики щодо підвищення рівня продовольчої безпеки;

2) вони розраховували вартість компанії по прибутковому методу (дисконтованих майбутніх доходів), тобто вкрай позитивно оцінюють майбутню прибутковість компанії і перспективи українського АПК, які дозволяють бути в плюсі навіть при взаємозаліку частини прибутку.

Особиста думка: мала місце комбінація обох факторів.

Тут важливо зробити ремарку, що дуже важливо розділяти категорії "капітальні інвестиції" та "угоди M&A".

Капітальні інвестиції – це частина витрат компанії, яка направляється на збільшення фондів (будівництво, придбання устаткування, нематеріальних активів тощо).

До них не належать фінансові інвестиції та операції з поглинання.

Присутність іноземного інвестора (або будь-якого іншого, хто купив український актив) справить вплив на  капітальні інвестиції в АПК тільки тоді, коли він заведе свої гроші на рахунки компанії і почне будівництво, закупівлю обладнання тощо.

За оцінками KPMG, загалом у минулому році обсяг M&A-угод в АПК склав 452,5 млн доларів, або 41% від загальної суми цього сегмента операцій (у порівнянні з усього 15% в 2016-му).

ТОП-3 угоди були укладені в секторі рослинництва і пов'язаними з ним інфраструктурними об'єктами.

Виходячи з поточної динаміки можна бути впевненим, що така ж галузева структура M&A збережеться і в 2018-му році.

Підсумовуючи, можна зробити кілька обережних прогнозів.

- Сільське господарство за сукупністю факторів є і буде в короткостроковій перспективі найбільш привабливою сферою для інвестицій в Україні.

- У середньостроковій перспективі частка АПКув структурі інвестицій буде знижуватися і це хороша новина, тому що свідчить про відновлення інших галузей національної економіки.

- Ринок землі мультиплікує привабливість агросектору в очах вітчизняних інвесторів, для яких буде доступне володіння землею, на відміну від іноземців.

- Зараз інвестиції зосереджені на "олд-скульному" сільському господарстві: купуються корпоративні права та активи. Надалі, найімовірніше, ми побачимо зростання вкладень у агротехнології та сервіси.

- Ще місяць тому я б відстоював тезу, що сектор залишатиметься вотчиною ТОП-20 вітчизняних найбільших гравців і буде стабільний у своїй монолітності, однак поява SALIC дала зрозуміти, що майбутнє може виявитися значно більш непередбачуваним і цікавим.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux