портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Китай зацікавлений нарощувати експорт якісних та безпечних продуктів харчування з України

Опубліковано 01 серпня 2017 року, 14:56

Про це йшлося під час зустрічі Заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої та Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи з представниками офіційної делегації Генеральної адміністрації нагляду за якістю інспекції та карантину Китайської Народної Республіки (AQSIQ) під головуванням директора Головного офісу AQSIQ Ліна Вея.

Співпраця компетентних органів у сфері безпечності харчових продуктів України та Китайської Народної Республіки за останній період суттєво активізувалася, про що свідчать конкретні результати. Однак це лише початок, адже потенціал українсько-китайських відносин значно більший, і сторони мають намір поглиблювати двосторонню співпрацю.

Про це йшлося під час зустрічі Заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої та Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи з представниками офіційної делегації Генеральної адміністрації нагляду за якістю інспекції та карантину Китайської Народної Республіки (AQSIQ) під головуванням директора Головного офісу AQSIQ Ліна Вея.

«Ринок Китаю є надзвичайно важливим для українських експортерів, тому ми приділяємо багато уваги роботі з нашими китайськими колегами у питаннях узгодження відповідних документів за різними товарними групами. Зважаючи на це, я дуже сподіваюсь, що ми зможемо фіналізувати протоколи щодо бурякового жому та соняшниковому шроту до кінця 2017 року з метою їх підписання. Це дасть можливість представникам наших бізнес-кіл вже з наступного року, не втрачаючи часу, почати торгувати цією продукцією. Але в нас є ще ряд інших продуктів, які чекають на відкриття ринку КНР, це і черешня, і продукти з яєць та сорго», - зауважила Ольга Трофімцева.

За її словами, постійний активний діалог відповідних служб та пришвидшення процесу опрацювання відповідних документів буде запорукою інтенсифікації економічних стосунків в аграрній сфері між обома країнами.

У ході зустрічі Володимир Лапа нагадав, що наприкінці травня Держпродспоживслужба та AQSIQ підписали Протокол інспекційних, карантинних та ветеринарно-санітарних вимог щодо експорту замороженої яловичини з України до КНР, що є надзвичайно важливим практичним кроком у відкритті ринку Китаю для українських виробників яловичини.

Крім того, Держпродспоживслужба та представники AQSIQ активно співпрацюють у питаннях узгодження фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту цілої низки української агарної продукції на ринок КНР. Насамперед, йдеться про соняшниковий шрот, буряковий жом, а також черешню, м'ясо птиці, яйця, мед, молочні харчові продукти та інші. Так, тексти проектів протоколів санітарних та фітосанітарних вимог щодо експорту з України до КНР соняшникового шроту та бурякового жому уже були узгоджені та парафовані в червні в рамках робочого візиту Володимира Лапи до КНР, і зараз триває робота над підписанням відповідних протоколів.

Голова Держпродспоживслужби також звернув увагу на те, що компетентні органи України та Китаю мають змогу нарощувати співробітництво у сфері контролю якості, інспекції та карантину і у рамках Нового Шовкового шляху.

«Ми розуміємо, які можливості відкриває для обох сторін поглиблення співпраці. Україна цінує дружнє ставлення та вклад китайських колег у розвиток співробітництва між нашими компетентними органами», - наголосив Володимир Лапа.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Більше за темою