Канадські партнери зацікавлені інвестувати в український аграрний сектор

Опубліковано 04 листопада 2016 року, 13:08

Канада на сьогодні є одним з найактивніших донорів в аграрній галузі України. Підписана влітку цього року Угода про зону вільної торгівлі додає нові можливості. Сьогодні одним з головних пріоритетів співпраці між нашими країнами – розвиток українського малого та середнього фермера.

Про це йшлося під час зустрічі заступниці Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевой з радником з комерційних питань Клінтом Мартіном, представниками посольства Канади в Україні та Канадської Платформи Агробізнесу.

«Український аграрний сектор має багато напрямків, які цікавлять канадських партнерів. Наприклад, вже сьогодні ми можемо експортувати не тільки сировину, але й високоякісну перероблену продукцію з доданою вартістю. Це фрукти, овочі, ягоди, наприклад у замороженому вигляді, та органічна продукція. Головним виробником нішевої продукції в Україні є як раз малий та середній фермер.  Для збільшення обсягів виробництва та експорту нішевих продуктів необхідна підтримка виробників різноманітними інструментами: інформаційними, наданням технічної допомоги та експертизи у розвитку сучасних технологій, які забезпечать вихід на такі ринки, як канадський», - про це розповіла Ольга Трофімцева під час зустрічі.

Зі свого боку пан Клінт Мартін запевнив, що канадські бізнесмени зацікавлені в експорті української сільськогосподарської продукції, наприклад, органічної, завдяки її якості та  конкурентоспроможності на канадському ринку. Тому канадська сторона готова надавати технічну допомогу для розвитку цієї галузі в Україні.

Також він розповів, що канадські партнери зацікавлені у  розвитку галузі тваринництва та генетики в Україні.

Ольга Трофімцева зазначила, що підтримка та розвиток тваринництва в Україні - це важливий напрямок для Мінагрополітики. «Ця галузь включає в себе такі цікаві напрямки як виробництво кормів, генетика та селекція, де є великий потенціал для двосторонньої співпраці»,- додала заступниця Міністра з питань євроінтеграції.

В ході зустрічі канадські колеги запропонували зробити робочу зустріч представників Мінагрополітики, Посольства Канади в Україні та представників канадських проектів для більш детального обговорення як існуючих проектів, так і нових ініціатив для сприяння українського аграрного експорту, навчання українських фермерів та спеціалістів в аграрній галузі та інших питань.

 Пан Клінт Мартін додав, що одним з ефективних інструментів співпраці може стати платформа Канадського Агробізнесу (САВР), завдяки якій український виробник зможе знайти канадських партнерів, дізнатись про можливості виходу на канадські ринки та запропонувати свою продукцію чи проекти для потенційних інвесторів. Канадська сторона також наголосила на важливості участі українських компаній у профільних виставках і на представництві канадського бізнесу на відповідних заходах в Україні.

Нагадаємо, що Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою була підписана 11.07.2016 р.,потребує ратифікації. На сьогодні в Україні вже діють канадські проекти технічної допомоги в аграрній галузі. Наприклад, проект «Розвиток молочного бізнесу в Україні » діє в Дніпропетровській та Львівській областях; проект «Бізнес-розвитку плодоовочівництва» діє в Одеській, Миколаївський, Херсонській, Запорізький областях; проект «Розвиток зерносховищ та сільськогосподарських кооперативів в Україні» діє у Дніпропетровській області.

Довідково: Експорт української сільськогосподарської продукції до Канади склав $ 2,8 млн в 2016 році. В основному експортувались олія соняшникова, насіння олійних культур, мед натуральний, шоколад. Імпорт склав -$31,5 млн. В основному імпортувались – риба,молюски,насіння олійних культур,живі тварини.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux