портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інституційна розбудова та імплементація законодавства до вимог ЄС – серед основних завдань Держпродспоживслужби

Опубліковано 09 червня 2016 року, 14:05

На даному етапі перед Держпродспоживслужбою стоїть два основних завдання: інституційна розбудова та виконання Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. На цьому наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час Українського інноваційного агропромислового форуму ’16, який відбувся 8 червня в рамках XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «АГРО 2016».

За його словами, Держпродспоживслужба у квітні розпочала свою роботу і зараз активно функціонує як на рівні центрального апарату, так і на рівні територіальних органів: «Ми виконуємо повноваження в тих сферах контролю, якими наділені – ветеринарія, безпечність харчових продуктів, фітосанітарний контроль, контроль в сфері насінництва, цінове регулювання та захист прав споживачів».

Відповідно до нового Закону «Про державну службу» розпочалися конкурси на зайняття посад державних службовців у Держпродспоживслужбі. «На даний момент штат укомплектований приблизно на 70%, і уже оголошені конкурси на прийом працівників на держслужбу. Це вимога законодавства, і ми будемо її чітко дотримуватися. Розраховуємо, що такий принцип дозволить не лише кількісно посилити склад Служби, але й якісно», - наголосив Володимир Лапа.

Як наголосив Голова, серед основних завдань на даному етапі - інституційна розбудова Служби. Йдеться, зокрема, про необхідність підвищення кваліфікації працівників, оснащення Служби і лабораторії сучасним обладнанням, у тому числі необхідно забезпечити інспекторів відеообладнанням для зйомки процесу перевірки і зняття суб’єктивізму в прийнятті рішень.

«Уся програма інституційних реформ містить багато пунктів, значну частину яких треба реалізувати уже впродовж поточного календарного року. Ми налаштовані зробити Службу максимально прозорою і працюємо над цим», - заявив Володимир Лапа.

Ще одне надзвичайно важливе завдання, зазначив Голова Держпродспоживслужби, полягає у повноцінній реалізації стратегії  імплементації законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів. «Близько 60 заходів треба імплементувати тільки впродовж поточного року. А загалом це достатньо амбіційний план. Ми розуміємо, що цей весь законодавчий пласт, який стосується безпечності і якості харчової продукції, зрушити не так просто, але, тим не менше, це наші міжнародні зобов’язання, і ми зробимо усе, аби максимально виконати їх», - зазначив Володимир Лапа.

За його словами, з усіх зазначених питань Держпродспоживслужба тісно комунікує з міжнародною спільнотою, представництвом Єврокомісії, групою підтримки України та різними донорами. «Ми розуміємо, що без міжнародної підтримки реалізувати ту амбітну програму реформ, яку ми зараз маємо, буде неможливо. Тому ми вдячні нашим міжнародним партнерам за те, що вони таку підтримку надають», - підсумував Голова. 

За інформацією прес-служби Держпродспоживслужби