портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Експерти з ЄС навчали українських виробників нести відповідальність за безпечність харчових продуктів

Опубліковано 21 липня 2016 року, 16:24

 Завершено цикл семінарів для операторів ринку харчових продуктів, що проводилися Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» разом із Міністерством аграрної політики та продовольства України. В рамках навчання, експерти з ЄС передавали українським виробникам досвід з виробництва безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

«Європейський Союз усіляко допомагає Україні покращити безпечність харчових продуктів. Ми щойно завершили проведення 24 семінарів для операторів ринку харчових продуктів. Перед цим провели півторарічну навчальну програму для інспекторів Держпродспоживслужби: навчали їх як правильно перевіряти ефективність впровадження операторами ринку харчових продуктів процедур, заснованих на принципах НАССР*. Така допомога ЄС дає можливість українським виробникам виходити на європейський та світовий ринки, а українським споживачам – вживати не тільки смачну, а й безпечну їжу», – повідомляє Керівник Проекту ЄС Тоні Віл.    

Майже 1500 операторів ринку харчових продуктів стали учасниками семінарів «Нове харчове законодавство. Завдання, відповідальність та нові можливості для операторів ринку. Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах HACCP», які пройшли в кожній області України.  

На семінарах учасників ознайомили з вимогами нового харчового законодавства та розповіли як правильно провести необхідну реорганізацію підприємств, щоб до вересня 2016 р., як того вимагає новий закон, впровадити програми – передумови системи НАССР, а до вересня 2017 р. – самі процедури, засновані на принципах НАССР. Адже тепер, відповідно до нового, гармонізованого з європейським, законодавства саме оператори ринку несуть відповідальність за безпечність харчових продуктів.

*(англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

Довідково: Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої Європейським Союзом Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні із загальним бюджетом у 10 мільйонів євро. Проект розпочав свою діяльність у березні 2014 р. Основною метою діяльності даного Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

Більше за темою