Для подолання наслідків незаконного видобутку бурштину залучені провідні фахівці та науковці країни, - Олександр Ковальчук

Опубліковано 10 серпня 2015 року, 09:29

Для подолання наслідків незаконного видобутку бурштину залучені провідні фахівці та науковці країни. На цьому наголосив Голова Державного агентства лісових ресурсів Олександр Ковальчук під час міжвідомчої робочої групи з вивчення ситуації та вжиття заходів щодо організації та ефективного проведення відновлення порушених земель внаслідок незаконного видобутку бурштину.

До співпраці були запрошені фахівці Держлісагентства, представники Мінагрополітики, Мінприроди, МВС, Інституту охорони ґрунтів України та науковці.

За словами Олександра Ковальчука, першочерговим завданням є вивчення всіх негативних наслідки незаконного видобутку бурштину; залучення до роботи органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади Житомирської, Рівненської та Волинської областей.

«На пошкоджених землях лісогосподарського призначення необхідно здійснити облік деревини на корені, поваленої та неліквідної деревини; улаштування технологічних заїздів із земляним полотном з утворенням каналів для акумулювання надлишкової вологи; заготівлю та трелювання деревини; пониження та корчування пнів. Окрім того, необхідно здійснити посадку нових лісових дерев», - підкреслив Голова Держлісагентства.

Окрім того, Олександр Ковальчук зазначив, що наразі розробляється план рекультивації земельних ділянок та розглядаються всі можливі пропозиції щодо джерел фінансування відновлення земель.

Як повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський, кількість незаконних копачів інколи сягала 10 тис. осіб за добу. Спільними діями лісівників та правоохоронців цей процес майже призупинено, але збитки, які вже нанесені довкіллю, неоціненні – лише в цій області постраждало до 200 гектарів лісових угідь.

Голова Держлісагентства Олександр Ковальчук зазначив, що лісівникам Житомирщини необхідно спільно з правоохоронцями, залучаючи представників громадськості та ЗМІ, щоденно проводити рейди з виявлення та попередження незаконного видобутку бурштину-сирцю.

Під час обговорення питання фахівці міністерств, відомств та науковці висловили своє бачення щодо розробки алгоритму подальших спільних дій.

Підбиваючи підсумки наради, Олександр Ковальчук зазначив, що протягом тижня членам робочої групи необхідно підготувати пропозиції з метою формування технічного завдання для рекультивації (відновлення) порушених земель.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux