З січня по вересень в водоймах України виловлено 40,9 тис. тонн водних біоресурсів, що на 18,1 % більше, ніж за аналогічний період 2015 р. Про це повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.
«Приріст спостерігається як у Азово-Чорноморському басейні, так і у внутрішніх водоймах. Загальний вилов по басейну виріс майже на 17,4 % – до 24,2 тис тонн», ̶ відзначив він.
Вилов у внутрішніх водоймах України збільшився на 19,1% і склав 16,8 тис. тонн. За поточний період промисловий вилов склав 10 274 тонн, що на 27,5% ніж за 9 місяців 2015 року.
Вилов аквакультури у внутрішніх водоймах досягнув 6477 тонн – на 7,8 % більше ніж за аналогічний період 2015 р.
«Аквакультура або рибне фермерство показує позитивну динаміку, проте Україна має природній потенціал до того, щоб ці показники були вищими в рази.», ̶ додав Ковалів.
Щоб забезпечити умови для цього зростання, на думку Коваліва, держава має підтримати фермерів, знизивши орендну плату за землі водного фонду до 3% від нормативної оцінки землі з 3-12%, так як це було до 2015 р. «Це в рази підвищить інвестиційну привабливість галузі», - переконаний він.
В розрізі областей зростання вилову за 9 місяців цього року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксовано в Дніпропетровській (в 1,7 рази), Рівненській (в 1,6 рази), Полтавській (в 1,5 рази), Херсонській (в 1,5 рази), Кіровоградській (в 1,5 рази), Київській (в 1,3 рази), Запорізькій (в 1,2 рази) областях.
Разом з тим, через несприятливі погодні умови в районі Антарктики Україна припинила свій промисел антарктичного криля у 2016 р. і відновить його у 2017 р. Тому за 9 місяців 2016 було виловлено 7354 тонни проти 15840 тонн у 2015 році.
Аналізуючи показники вилову по окремим видам риб, вони виросли у таких прісноводних видів риби як: краснопірка – 2,2 рази, тюлька – 1,9 рази, судак звичайний – в 1,7 рази, короп – 1,5 рази, карась срібний – 1,5 рази. Негативну динаміку вилову показали рослиноїдні види риб, сом та рибець.
Серед морських видів риби збільшився вилов барабулі – в 3,4 рази, ставриди – в 3,3 рази, мерлани – в 3 рази, оселедця – в 2,5 рази, калкана – в 2 рази; а також рапана – в 2,8 рази та креветки – в 2,6 рази.
За інформацією прес-служби Держрибагентства