Держрибагентство та Мінагрополітики знайшли кошти на запуск рибного патруля та просять підтримки реформи з боку держави

Опубліковано 04 березня 2016 року, 09:56

Створення на українських водоймах системи контролю європейського рівня є одним із першочергових завдань, поставлених Урядом перед Держрибагентством на 2016 рік. Це передбачає запуск рибного патруля, запровадження електронної системи моніторингу суден та звітності про вилов для рибалок-промисловиків, а також сертифіката походження риби.

Створення рибного патруля, за прикладом патрульної служби поліції, включає оснащення органу сучасним матеріально-технічним забезпеченням: формою, човнами, дронами, приладами нічного бачення та іншою технікою. Для запуску «пілотного» проекту на Київщині оптимальний варіант фінансування складає 15 мільйонів гривень. Ці кошти Мінагрополітики та Держрибагентству вдалося знайти в державному бюджеті 2016 р. на агрокомплекс. Для цільового використання даних коштів на фінансування рибного патруля необхідно прийняття проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», що заплановано винести на розгляд найближчої сесії Верховної Ради України.

Голова Держрибагентства Ярема Ковалів зокрема зазначив: «У рибінспекції, яку ми наразі ліквідовуємо – ми зіткнулися з проблемою зношених та застарілих човнів, відсутністю у інспекторів пального для виходу в рейд. Звичайно, це не створює умови для ефективної роботи. Більш того, є підґрунтям для корупції. За рахунок внутрішньої оптимізації ми збільшуємо інспекторам зарплату із 1,5 до 4-х тис гривень. Провели переговори з міжнародними партнерами. Вони висловили готовність допомогти Україні із навчанням рибних патрульних та електронними системами контролю. Проте, для того, щоб забезпечити матеріально-технічним обладнанням «пілотний» київський патруль, необхідна підтримка реформи з боку держави, фінансування для оснащення патруля. Без техніки – патруль не запрацює належним чином, а реформа, що на неї чекає 11 мільйонів українських рибалок, не реалізується».

Новітні технології та обладнання дозволять вибудувати на водоймах якісно нову систему контролю. Наприклад, у Київській області рибоохорона сьогодні використовує катери потужністю переважно у 50 кінських сил. Нові будуть у 2-3 рази потужніші. Вони економніше споживатимуть пальне, і в той саме час розвиватимуть швидкість до 100 км на годину. Використання дронів дозволить раціонально використовувати технічний та людський ресурс. У середньому ширина річки - 2 кілометри, водосховища - 10. За допомогою дрону із радіусом охоплення у 4 км, рибні патрульні зможуть швидко та ефективно відслідковувати інформацію на водоймі, не витрачаючи час на те, щоб дістатися з одного берега на інший.

«Запуск «пілотного» київського патруля є вкрай важливим і для наших міжнародних донорських організацій. Ми ведемо з ними переговори щодо фінансування проекту в масштабах України – реальний, запущений, працюючий патруль Київщини буде наочною демонстрацією серйозності намірів і проєвропейських підходів держави до реформування рибного господарства», - додав Ярема Ковалів.

                                                                                                                                                                    Прес-служба Держрибагентства

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux