Держрибагенство працює над створенням спеціалізованого рибогосподарського фонду, - Ярема Ковалів

Опубліковано 25 лютого 2016 року, 09:59

Держрибагентство активно працює над створенням спеціалізованого рибогосподарського фонду, який забезпечить цільове використання коштів на програми зариблення, меліорації, підтримку підприємців, що розводитимуть рибу штучно. Про це відзначив  Голова Держрибагентства Ярема Ковалів на засіданні парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 23 лютого 2016 року. 

«Маємо підтримати наших підприємців через доступні кредити. Важливою є  ратифікація ВР договору з Європейським Інвестиційним Банком, згідно якого український агрокомплекс отримає 400 млн євро. Частина  коштів передбачена саме на фінансування  такого напряму як «аквакультура», на кредити для аквафермерів, розвиток малого та середнього бізнесу», –  повідомив Ярема Ковалів.

Він наголосив, що рибне господарство має розвиватися завдяки забезпеченню раціонального використання та відтворення водних біоресурсів. «Найбільшу шкоду рибному господарству наносить незаконне, непідзвітне, неконтрольоване рибальство (ННН-рибальство). Це браконьєри,  промисловики, що перевищують квоти, любителі, які свідомо порушують закон, ловлячи, наприклад, на зимувальних ямах», - підкреслив голова агентства.

Для боротьби із ННН-рибальством у 2016 р. Держрибагентство  планує застосувати комплексний підхід. Він включає запуск рибного патруля, стимулювання роботи саморегулювних організацій промисловиків, запровадження електронного моніторингу суден для ефективного  контролю за промисловим рибальством, розмежування  водойм на зони для любительського і промислового рибальства.

«Важливо запровадити електронне звітування про вилов риби. Плануємо запустити у 2016 році сертифікат походження риби з фіксацією підприємця, інформацією про умови і місце вилову риби, першого покупця оптової партії риби. Це європейський досвід. Він створить передумови неможливі для реалізації браконьєрської риби», – додав Ковалів.

Ярема Ковалів зазначив, що сьогоднішня система відповідальності та покарання за порушенням правил рибальства фактично не зупиняє порушників: «Держрибагентство направило до ВР проект закону, який передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за такі порушення. Сподіваюся, що Комітет підтримає відповідну законодавчу ініціативу».

За інформацією прес-служби Держрибагентства

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux