портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Держпродспоживслужба допомагатиме бізнесу перейти на європейські стандарти безпечності харчових продуктів, - Володимир Лапа

Опубліковано 16 грудня 2015 року, 09:24

Завдання Держпродспоживслужби – не покарати підприємця, а допомогти йому перейти на європейські принципи роботи, які дозволять виробляти дійсно безпечну та якісну продукцію. На цьому наголосив Перший заступник Голови державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа в ефірі радіо «Вісті».

«Зараз ми впроваджуємо в Україні європейську модель контролю безпечності, коли контролюється не готова продукція, а здійснюється державний нагляд над виробничими процесами, над впровадженням системи безпечності продукції. Звісно, бізнесу потрібен час, щоб перейти на нові принципи роботи, але завдання нової служби не стільки штрафувати, скільки сприяти у запровадженні таких європейських підходів», - наголосив Перший заступник.

Він додав, що багато українських підприємств уже давно перейшли на нові стандарти: «Ті представники бізнесу, які відповідально ставилися до виробництва і технологічних процесів, давно вже здійснили необхідні кроки і впровадили нову модель контролю безпечності. Але є такі, які легковажніше ставилися до цього. Саме з такими підприємствами буде проводитися відповідна робота».

За словами Володимира Лапи, відповідальність за свою продукцію, за впровадження системи безпечності продукції несе саме підприємство, а функції інспектора – допомогти впровадити нові принципи, запропонувати коригуючи дії, якщо процедура працює неправильно. «Тоді проводяться перевірки – затверджено спеціальний план проведення перевірок. Крім того, передбачена можливість здійснення позапланових перевірок, за результатами яких робляться приписи, а у крайньому випадку може, навіть, бути призупинений експлуатаційний дозвіл для підприємства».

При цьому робота інспекторів буде чітко контролюватися: «Ми маємо намір підключитися до ефективної і прозорої системи моніторингу перевірок, яку зараз розробляє Мінекономрозвитку, де всі дії інспекторів відстежуватимуться в онлайн. Якщо інспектор діє неправомірно – прийматимуться кадрові рішення».

Крім того, зазначив Володимира Лапи, Держпродспоживслужба налагодить зворотний зв'язок із підприємствами: «Буде сформована відповідна комісія - вже є попередні домовленості з Держпідприємництва про залучення їхніх фахівців, - яка розслідуватиме найбільш кричущі факти зловживання повноваженнями. На такі факти реагуватимемо принципово».

Більше за темою