Держлісагентство зацікавлене у підтримці міжнародних донорських організацій, - Перший заступник Голови

Опубліковано 02 червня 2016 року, 17:34

Держлісагентство зацікавлене у підтримці міжнародних донорських організацій. Адже необхідно розробити державні стандарти та правила, які відповідатимуть сучасним вимогам та європейській практиці.  Про це повідомила Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич під час зустрічі з  представниками міжнародних донорських організацій за участі фахівців Представництва Європейського Союзу в Україні, Представництва Світового банку в Україні, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Під час наради Христина Юшкевич зупинилася на питанні удосконалення системи фінансово-економічного забезпечення ведення лісового та мисливського господарства. «Важливим питанням є розроблення механізму із забезпечення фінансування південно-східного регіону. Цей регіон малозаліснений і потребує додаткового фінансування для покриття витрат на ведення лісового господарства. Залучення міжнародних донорів до розроблення такого механізму є дуже важливим, щоб обрати найкращу систему фінансування», - зазначила Перший заступник Голови відомства.

Вона також звернула увагу на необхідність удосконалення законодавчої бази: «Потрібно розробити пропозиції до законодавчих актів, які регулюють ведення лісового господарства. І в цих пропозиціях потрібно передбачити як механізм фінансування, так і механізм відмежування господарської функції від реалізації функцій держави».

Окрім того, Перший заступник Голови відомства окреслила шляхи вирішення проблеми тіньового ринку деревини: «Подолати це можливо шляхом комплексного внесення змін до законодавства та впровадженням єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів. Ця система забезпечує точний облік лісових ресурсів в online режимі за рахунок маркування деревини спеціальними бирками зі штрих-кодом та застосування мобільних електронних пристроїв при здійсненні облікових операцій в лісових умовах. Система дозволяє вести електронний облік із приймання, переміщення, інвентаризації та реалізації деревини».

Вона підкреслила, що на сьогодні електронний облік поширюється на підприємства Держлісагентства, яким підпорядковується 73% всіх лісів в Україні, а 27% - іншим лісокористувачам. «Ми зацікавленні у підтримці міжнародними донорами цього проекту, подальшому вдосконаленню електронної бази та сприянню її запровадження для всіх постійних лісокористувачів», - наголосила Христина Юшкевич.

За її словами, паралельно із введенням чіткого механізму обліку, заготівлі та реалізації деревини потрібно посилювати відповідальність за використання незаконно добутих лісоматеріалів. Такий комплекс заходів сприятиме значному обмеженню тіньового ринку.

Також вона зупинилася на питанні ведення мисливського господарства, адже воно є невід’ємним компонентом лісової галузі. «Цей напрямок необхідно вдосконалювати та розвивати. Перш за все необхідно створити мисливську службу з використанням досвіду польських колег», - сказала Христина Юшкевич.

 Під час зустрічі  керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж порушив питання дії мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених, зазначивши, що його введення суперечить міжнародним зобов’язанням України. Обговорюючи проекти законодавчих змін, які мають врегулювати це питання, він підкреслив, що запровадження єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів та електронної виписки сертифікатів походження є надзвичайно важливим і необхідним кроком. Однак, можливе запровадження дворівневих аукціонів продажу деревини, за його словами, порушуватиме принцип рівноправ’я для учасників ринку.

Христина Юшкевич  зазначила, що до вирішення питання мораторію необхідно підходити комплексно. «Ми повинні думати також про розвиток вітчизняної деревообробної галузі, забезпечення її сировиною. Діючі умови реалізації необробленої деревини застарілі. У Держлісагентстві був розроблений новий порядок. Ми готові його обговорювати та поетапно запроваджувати», - зазначила вона.

Учасники зустрічі висловили своє бачення підтримки лісової галузі. За результатами було домовлено провести додаткову зустріч з експертами проекту, направленого на реалізацію Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки.

 

За інформацією прес-служби Держлісагентства

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux