Держлісагентство спрямувало на погодження новий порядок видачі експортних сертифікатів

Опубліковано 06 листопада 2015 року, 14:23

Законодавчі зміни щодо експорту лісоматеріалів зробили неможливим їх митне оформлення. Хоча сертифікати, видані до набрання чинності норм Закону, дійсні протягом 60 днів. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук.

За ініціативи Держлісагентства і Мінагрополітики Урядом прийнято постанову від 16 жовтня 2015 р., яка визнає чинними сертифікати про походження лісоматеріалів та пиломатеріалів, видані до прийняття нового Порядку.

Держлісагентство спільно з Мінагрополітики наголошує, що виконати низку норм нового закону складно через законодавчу колізію. У зв’язку з цим надано пропозиції до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про внесення змін до відповідного закону.

«Держлісагентством розроблено новий Порядок видачі сертифікатів та спрямовано його на погодження до центральних органів виконавчої влади», − заявив Голова Держлісагентства Олександр Ковальчук.

Мета Держлісагентства – максимально спростити процедуру митного оформлення лісо- та пиломатеріалів, активніше задіяти механізми електронного документообігу.

Довідково:

Слід зазначити, що розробка та погодження нового Порядку видачі сертифіката потребували додаткового часу для врегулювання всіх законодавчих невідповідностей.

Значна кількість лісопродукції постійними лісокористувачами реалізується залізничним транспортом, де документом є залізнична, а не товарно-транспортна накладна. Таким чином, відповідно до Закону, якщо споживач придбав деревину на умовах поставки залізничним транспортом, він не має можливості отримати сертифікат та експортувати виготовлену з деревини продукцію.

Відповідно до абзацу шостого статті 3 Закону право на експорт певної партії лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 цього Закону, має суб’єкт підприємницької діяльності, що отримав сертифікат про походження на відповідну партію лісо- або пиломатеріалів.

Зазначена норма Закону обмежує право суб’єктів господарювання здійснювати реалізацію на експорт лісопродукції, придбаної в інших суб’єктів господарювання, оскільки сертифікат видається лише першому покупцю разом з товарно-транспортною накладною.

Абзацом дев’ятим статті 3 Закону визначено, що сертифікат не може передаватися іншим суб’єктам підприємницької діяльності для подальшої реалізації лісоматеріалів на внутрішньому ринку України. Таким чином, зазначена норма обмежує права суб’єктів господарювання здійснювати операції купівлі-продажу лісоматеріалів на внутрішньому ринку та унеможливлює подальшу реалізацію на експорт виготовленої продукції з деревини, яка була придбана на внутрішньому ринку не у постійного лісокористувача.

                                                                                                                                                                   Прес-служба Держлісагентства

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux