Через мільйонні порушення в Державному насіннєвому фонді відкрите кримінальне провадження

Опубліковано 05 серпня 2015 року, 16:49

Позаплановий аудит відповідності діяльності ДП «Державний резервний насіннєвий фонд України» виявив порушення, що призвели до збитків на загальну суму 36,1 млн грн.

У тому числі, проведена Міністерством аграрної політики та продовольства України перевірка встановила нестачі на суму 30 млн грн, недоотримання 5,3 млн грн фінансових ресурсів, незаконні витрати в розмірі 823,9 тис. грн. Інвентаризація на підприємствах-зберігачах встановила нестачі 4,9 тис. тонн насіння вартістю 18,3 млн грн. Через відсутність відповідальних працівників та доступу на ТОВ «Племзавод «Любомирівка» комісія не змогла зафіксувати наявність або відсутність ще 4,7 тис. тонн посівного матеріалу (вартість 11,6 млн грн), які зазначені в укладених договорах.

Керівництво насіннєвого фонду підписало додаткову угоду щодо пролонгації кредитного договору з АТ «Златобанк» під 20,5% річних. Сума збитків в результаті склала 237,6 тис. грн. У той же час через пролонгацію депозитних договорів по низькій ставці (лише 13% річних) держпідприємство недоотримало 358,9 тис. грн додаткового прибутку.

Наслідком закупівлі насіння кукурудзи по завищеним цінам стали додаткові витрати 586,3 тис. грн з урахуванням ПДВ.

Зважаючи на те, що техніка, придбана підприємством у лізинг, неодноразово передається різним особам на зберігання та у користування, штрафи за не кваліфікаційне використання майна можуть скласти 357,3 тис. грн, за передачу майна в сублізинг — до 524,7 тис. грн. У випадку дострокового розірвання лізингових договорів ДП «Держрезервнасінфонд» може зазнати збитків на суму 20,4 млн грн у вигляді загальної вартості майна.

Коментуючи результати аудитів, Міністр Олексій Павленко зазначив, що всі матеріали в оперативному режимі передаються правоохоронним органам. «За деякими зверненнями вже отримали зворотну реакцію. Наприклад, за порушення в Державному насіннєвому фонді управління МВС України в Києві вже відкрито кримінальне провадження за статтею зловживань. Розраховуємо на те, що інші кримінальні справи не змусять довго на себе чекати, а кожне розслідування буде доведено до логічного завершення», — заявив Міністр.

Нагадаємо, в першому півріччі Міністерство аграрної політики та продовольства України провело 10 внутрішніх аудитів відповідності діяльності підпорядкованих ДП та ефективності використання державних коштів. Фінансові та інші порушення встановлені на кожному з об’єктів. Загалом, без урахування ДП «Укрспирт» (на якому встановлено більше 3 млрд грн порушень), виявлено понад 265,4 млн грн фінансових порушень.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux