портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Українські географічні зазначення

Опубліковано 18 березня 2019 року, 12:59

Географічні зазначення допомогли здобути світову славу таким продуктам, як шампанське, коньяк, сири рокфор, пармезан і багато інших. Україна є потужною аграрною країною, виробником продуктів харчування, тому існують хороші перспективи для реєстрації вітчизняних ГЗ.

31 серпня 2018 року  була зареєстрована перша в Україні асоціація, метою діяльності якої є просування й захист вітчизняного продукту з географічним зазначенням -  Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів. Асоціація прийняла рішення зареєструвати «гуцульську овечу бриндзю» як перше географічне зазначення для сиру в Україні.

19 лютого 2019 року зареєстрована друга українська асоціація з управління географічним зазначенням -  Асоціація карпатських ватагів - з метою управління географічним зазначенням «гуцульська коров'яча бринза».

12 лютого 2019 року в Херсоні відбулася установча конференція Асоціації виробників херсонського кавуна, яку створено з метою управління географічним зазначенням «херсонський кавун».

14 лютого 2019 року в Криничному на Одещині відбулася установча конференція першої в Україні асоціації виробників вина, що опікуватиметься розвитком зони виноробства, реєстрацією та контролем географічних зазначень щодо вина – Асоціації виноградарів та виноробів «Придунайська Бессарабія».

27 лютого 2019 року відбулися установчі збори Асоціації виробників мелітопольської черешні, створеної з метою управління географічним зазначенням «мелітопольська черешня».

Інтерес виробників до реєстрації ГЗ на їхню продукцію зростає, тож перелік асоціацій – а згодом і зареєстрованих ГЗ – постійно зростатиме.