портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Переваги для споживачів, виробників та територіальних громад

Опубліковано 18 березня 2019 року, 12:33

Переваги для споживачів

Споживачі, купуючи продукт з географічним зазначенням (ГЗ), отримують гарантовану якість зі специфічними регіональними характеристиками. Географічне зазначення підтверджує такі переваги відповідного продукту:

Якість

Гарантія найвищої якості продуктів з ГЗ забезпечується трьома рівнями контролю:

  • сам виробник гарантує якість своєї продукції через дотримання специфікації;
  • контроль якості з боку асоціації виробників;
  • контроль якості зовнішнім незалежним сертифікаційним органом.

Захист від підробки

ГЗ інформують про місце походження продукту: де він був винайдений і виготовляється до сьогодні за традиційною технологією. Всі зареєстровані продукти з ГЗ вносяться у національний і загальноєвропейський реєстри, ця інформація є публічною, і споживачі можуть її самостійно перевірити.

Натуральність і автентичність

Продукти з ГЗ виробляються з натуральних складників без додавання ГМО і синтетичних домішок. Часто продукти з ГЗ є водночас органічними продуктами.

Зв’язок з культурною спадщиною

Продукти з ГЗ - це не просто їжа, це частина кулінарної спадщини того чи іншого народу. Для споживачів, а особливо туристів, це можливість відчути культуру на смак. Часто продукти з ГЗ є свого роду смачним сувеніром. Крім того, продукти з ГЗ – це продукт для гурманів.

Переваги для виробників

Виробники продукції з маркою ГЗ можуть ефективніше захищати свої права і збільшувати ринок збуту, адже реєстрація ГЗ на продукт дає виробникам такі переваги:

Підтверджує високу якість та безпечність їхньої продукції, її унікальність та традиційність.

Продукти з захищеними ГЗ належать до сегменту преміум-класу. Таким чином, завдяки ГЗ виробники можуть диференціювати свій продукт серед аналогічних на ринку і завоювати довіру споживачів.

Утворює колективну інтелектуальну власність, захищаючи продукт від підробки й дозволяючи об'єднанню виробників спільно користуватися перевагами цього продукту із доданою вартістю.

Це право захищається міжнародними угодами, європейським і українським законодавством. Управління цим правом інтелектуальної власності належить асоціації виробників відповідного продукту. Іншими словами, жоден виробник, який знаходиться за межами географічної зони, ідентифікованої у специфікації продукту, не має права використовувати зареєстровану назву продукту. Більше того, таким виробникам забороняється вказувати на пакуванні написи «у стилі», «типу», «за методом», «як вироблений у», «імітація», «зі смаком і ароматом», «схожий на» або «подібний на» щодо назви зареєстрованого ГЗ.

Дозволяє зберегти традиційну технологію виробництва

Адже саме традиційна технологія лягає в основу специфікації, і всі виробники, які хочуть використовувати ГЗ, зобов’язані її дотримуватися.

Приваблює туристів

Продукти з ГЗ є елементом кулінарної спадщини народу і свого роду смачним сувеніром. Саме тому туристам цікаво відвідати місця виробництва цих особливих продуктів і спробувати культуру місцевих жителів на смак.

Допомагає збільшити обсяги збуту і вийти на нові ринки за межами зони виробництва

Завдяки контролю якості і сертифікації продукту до нього зростає довіра споживачів, які готові платити більше за безпечну, якісну, натуральну і традиційну продукцію.

Всі перелічені чинники зрештою мотивують споживачів купувати продукти з ГЗ і платити за них більше, ніж за аналогічні продукти індустріального виробництва, а виробникам - заробляти більше.

Переваги для сільських територій (територіальних громад)

Реєстрація ГЗ не тільки відкриває виробникам нові торговельні можливості, а й допомагає зберегти місцеві традиції, підвищує туристичну привабливість сільських територій та сприяє їх розвитку. 

З одного боку, виробництво продуктів з ГЗ допомагає зберегти традиційний промисел як економічний вираз ідентичності певної території. Тобто сприяючи виробництву автентичних якісних продуктів, ГЗ водночас сприяють збереженню автентики виробничих процесів та зайнятості місцевого населення.

В той же час, успіх продуктів з ГЗ сприяє розвитку суміжних сфер: етногастрономічного туризму, виробництву сувенірної продукції, ресторанному та готельному бізнесу, а разом з ними, знову таки – зростанню зайнятості місцевого населення і збільшенню прибутків як місцевого бізнесу, так і місцевих бюджетів.