Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні (за інформацією НААН)

Опубліковано 19 квітня 2024 року, 12:30

станом на 12 квітня 2024 року

Друга декада квітня характеризувалася мінливою за температурним режимом погодою. У першій половині декади вона була аномально теплою, а у другій половині декади прохолодною, температура повітря різко знизилася, у деяких регіонах вночі спостерігалися навіть заморозки. Протягом останніх  днів дощило майже на всій території країни. Опади спостерігалися різної інтенсивності - від мрячки до зливових дощів. 

Середня температура повітря знаходилася у межах від 9,4 до 17,4 0С тепла і була на 2,4-9,6 0С вищою за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 22,0-27,0 0С тепла, мінімальна – у найхолодніші ночі знижувалася до 4,4-7,3 0С. Температура ґрунту на глибині 5 см у середньому становила 10,7 0С.

Дощі різної інтенсивності пройшли майже на всій території країни. Так, за даними наукових установ НААН у Київській області їх випало 11,2 мм, за норми для другої декади квітня 16 мм, у Одеській –  8 мм, у Львівській – 16,7 мм, що на 0,7 мм більше за декадну норму, у Житомирській – 1-3 мм, а у Харківській області їх не було зовсім.

За даними Укргідрометеоцентру станом на 10 квітня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) під озимими культурами на переважній частині території країни були достатніми та оптимальними (21-40 мм і більше), лише на окремих площах південних, Дніпропетровської, Харківської та Вінницької областей орний шар ґрунту був недостатньо зволожений (менше 20 мм). 

Зволоження метрового шару ґрунту (0-100 см) на більшості площ було достатнім та оптимальним, вміст продуктивної вологи становив 121-170 мм і більше. Місцями у південних, східних, центральних, Чернігівській та Сумській областях вологозабезпечення метрового шару ґрунту було задовільним і становило 94-120 мм продуктивної вологи. 

Вологозабезпечення орного та метрового шарів ґрунту під озимим ріпаком на більшості площ було достатнім та оптимальним 22-53 мм та 121-259 мм продуктивної вологи відповідно. Лише на окремих площах південних та центральних областей запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту знизилися до недостатніх і становили менше 20 мм. 

Під ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами в орному та метровому шарі ґрунту запаси продуктивної вологи були на достатньому та оптимальному рівні – відповідно 21-49 мм і більше та 122- 170 мм і більше продуктивної вологи. Лише на окремих площах південних, східних, Вінницької областей метровий шар ґрунту був зволожений задовільно – від 100 до 118 мм продуктивної вологи.

З огляду на вищезазначене арометеорологічні умови для росту і розвитку озимих та ярих зернових культур у другій декаді квітня були задовільними.

За результатами морфофізіологічного аналізу проведеного науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН»  на сьогодні рослини пшениці озимої знаходяться у фазі «трубкування». Коефіцієнт кущіння 2,6-3,3,висота рослин 26-30 см, довжина конуса наростання рослин – 2,0-2,5 мм. 

Рослини тритикале озимого перебувають на початку фази «трубкування». Коефіцієнт кущіння 3,1-3,4, висота рослин 32–34 см, довжина конуса наростання 3,4-3,7 мм. 

Рослини жита озимого перебувають наприкінці  фази «трубкування». Коефіцієнт кущіння 2,8-3,0, висота рослин 35-40 см, довжина конуса наростання 10-13 мм. 

Рослини ячменю озимого перебувають у фазі «трубкування». Коефіцієнт кущіння 2,5-2,7, висота рослин 24-28 см, довжина конуса наростання 2,0-2,3 мм. 

Ярі зернові колосові культури (пшениця, ячмінь, овес), які висіяно 28 березня, перебувають у фазі «сходи». Висота рослин 14-18 см. Стан посівів добрий та задовільний.

За даними Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН у цьому році сівба пізніх ярих культур у господарствах Одеської області  розпочалася дещо раніше звичайних строків. На сьогодні  у рослин ріпаку озимого відмічається фаза «цвітіння» Висота рослин становить 78-93 см.  Рослини ячменю ярого, залежно від строку сівби, мають фазовий різновіковий стан – від «2-3 листки» до початку «поява першого міжвузля». Загалом стан посівів добрий та задовільний. Рослини гороху знаходяться у фазах «формування другого» і «формування шостого справжнього листка с прилистками і вусиками».

За спостереженнями вчених-ентомологів на просівах ярих зернових колосових культур у фазах «сходи – кущіння» (І-ІІ етапи органогенезу) у разі сприятливих погодних умов слід очікувати появу смугастої хлібної блішки, п’явиці, злакових попелиць та злакових мух. За чисельності, що перевищить ЕПШ, необхідно провести крайове, або суцільне обприскування посівів одним з рекомендованих «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» на поточний рік інсектицидів: Альфагард 100 к.е. (0,10-0,15 л/га), Данадим Мікс, КЕ (1,0 л/га), Пірінекс 480, КЕ (1,0-1,2 л/га), Сумі-альфа, КЕ (0,2-0,3 л/га); та ін.

За даними Мінагрополітики прогнозовані площі посіву основних ярих культур під урожай 2024 р. на контрольованій Україною території становитимуть 5,601 млн га, що на 119,5 тис. га менше від показника минулого року (2023 р. - 5,720 млн га). 

Станом на 18 квітня 2024 року сівбу ярих сільськогосподарських культур розпочато на всій території країни (за винятком окупованих територій). Так, зернових та зернобобових культур вже посіяно на площі 2053,4 тис. га з яких: пшениці ярої – 204,7 тис. га;  ячменю ярого – 741,5 тис. га; гороху – 157,0 тис. га; вівса – 136,6 тис. га. 

Продовжується сівба гречки та проса, але площі посівів ще не значні – 0,5 та 2,0 тис. га відповідно.

Завершується сівба буряків цукрових, яких вже  посіяно на площі 223,7 тис. га. 

Продовжується сівба соняшнику, його вже посіяно на площі 1395,9 тис. га.

Майже всі області розпочали сівбу сої, її вже посіяно на площі 116,3 тис. га.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux