портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Хліб і хлібобулочні вироби

Опубліковано 15 березня 2019 року, 11:45

За останні роки  в країні спостерігається зменшення споживання і виробництва хлібу. При цьому, незважаючи на скорочення ринку, хліб є одним з основних продуктів в раціоні українців, попит на хліб і хлібобулочні вироби залишається відносно стабільним. Його загальний рівень залежить від купівельної спроможності, стилю життя і кількості населення України.

Динаміка обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні має стійку тенденцію до зниження протягом багатьох років.

У 2018 році вітчизняні хлібопекарі виробили хліба та хлібобулочних виробів нетривалого зберігання на 9,6% менше відносно 2017 року – 949,2 тис. тонн. У січні 2019 року вироблено 74,6 тис. тонн цієї продукції.

При цьому потреби внутрішнього ринку у хлібі та хлібобулочних виробах задовольняються повністю.

Вітчизняні хлібопекарські компанії почали освоювати зовнішні ринки збуту, поставляючи в різні країни хлібобулочні вироби тривалого зберігання та заморожені хлібобулочні вироби.

За даними ДФС України в 2018 році українськими хлібопекарськими підприємствами було експортовано хлібобулочних виробів (код УКТ ЗЕД 1905) на суму 153086 тис. дол США, імпортовано – 56910 тис. дол. США, торговельне сальдо позитивне і дорівнює 96176 тис. дол. США.

В натуральному вираженні було експортовано – 104,1 тис. тонн, імпортовано – 18,8 тис. тонн.

У 2018 році порівняно з 2017 роком зріс експорт на 3,5 тис. тонн, імпорт – на 6,0 тис. тонн.

Лідером поставок хлібобулочних виробів на український ринок виступає Болгарія, Литва, Польша від загальної суми імпорту групи в грошовому вимірі, Німеччина – 9,6%, Нідерланди – 7,7 % та інші.

Основними зовнішніми ринками збуту виступили Велика Британія, Литва, Нідерланди, Казахстан, Азейбаржан та інші.