портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Цукор

Опубліковано 15 березня 2019 року, 11:46

У 2018/2019 МР із буряків урожаю 2018 року вироблено 1 823 тис. тонн цукру (85% від виробництва 2017/2018 МР). Зменшення виробництва спричинене зменшенням на 10% площ посіву цукрових буряків і суттєвим зниження цукристості через несприятливі кліматичні умови.

Відповідно до балансу попиту і пропозиції потреба внутрішнього ринку цукру у 2018/2019 МР оцінюється в обсязі 1 300 тис. тонн, з якого внутрішнє споживання цукру населенням оцінено у 1 260 тис. тонн. Залишки на кінець поточного маркетингового року (01.09.2019) прогнозуються на рівні 315 тис. тонн, що відповідає трьох-місячній потребі внутрішнього ринку.

Експорт цукру прогнозується у обсязі, середньому за останні два роки – у межах 600 тис. тонн;

За п’ять місяців поточного маркетингового року (вересень 2018 р. - січень 2019 р.) експортовано (за даними ДФС) 240 тис. тонн, що складає 96% експорту за вересень-січень 2017/2018 маркетинговий ріки.

Найбільші обсяги експортовано до Узбекистану (44%) та Азербайджану (14%).

У січні 2019 року експорт вітчизняного цукру склав 41,3 тис. тонн, що склало 54% експорту за січень 2018 року.

Основним імпортером були країни ЄС (45% усього обсягу експорту).

У 2018 році використано 85% квоти (20 070 тис. тонн) на експорт вітчизняного цукру до країн ЄС (експортовано 17,06 тис. тонн).

 За 2019 рік тарифна квота на експорт вітчизняного цукру до країн ЄС станом на 31.01.2019 використана повністю. Основні споживачі серед країн ЄС – Румунія, Литва, Польща.