портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

5 кроків до успішного виробництва

Опубліковано 04 березня 2019 року, 18:38

Ольга Трофімцева: п’ять кроків до успішного виробництва органічної продукції

Сьогодні на світових ринках все більшe зростає попит на здорові та якісні органічні продукти. Україна не є винятком. Лише десять років тому почали з’являтись перші органічні продукти вітчизняного виробництва на полицях наших супермаркетів. А сьогодні обсяги внутрішнього ринку органічної продукції швидко зростають, а асортимент помітно розширюється. У 2018 році Україна отримала цікаві новинки до переліку цієї продукції: органічні вареники, пельмені та буряковий цукор. При цьому, у випадку бурякового цукру ми стали першими в Східній Європі. 

Важливо відмітити, що наш органічний сектор є експортноорієнтованим: Україна експортує сертифіковану органічну продукцію в понад 40 країн світу. Окрім того, вітчизняні виробники органічних продуктів все більше виходять на глобальні ринки та гідно представляють нашу країну як надійне джерело постачання високоякісної органічної продукції на міжнародних виставкових заходах. Чудовим прикладом такого представництва є міжнародна виставка органічних харчових продуктів «Biofach», який проходить щорічно в лютому у м. Нюрнберг (Німеччина). Цього року українські виробники органічної продукції взяли участь у виставці Biofach з Національним стендом вже вшосте. Кількість учасників з України постійно зростає: в 2017 році на стенді було представлено 15 компаній, у 2018 році – 20, а в 2019 році учасників було вже 29. Також відчутно збільшується площа Національного павільйону України на цій масштабній виставці. В 2014 році вона складала 70 м2, а в 2019 році вже 140 м2.

Такий швидкий розвиток надихає на нові кроки та досягнення, і для наших виробників ще є цікаві та перспективні з точки зору прибуткового бізнесу ніші. Так, виробництво органічної сільськогосподарської продукції потребує часу та коштів на стартових етапах, але і рівень рентабельності при правильній організації також досить високий. Тож, як знайти свою нішу та успішно розвиватись в галузі органічного сільськогосподарського виробництва? На мою думку, потрібно брати до уваги п’ять важливих факторів успіху в цій справі.

Перший та ключовий фактор

Для ухвалення свідомого рішення про перехід до органічного виробництва необхідно ретельно вивчити вимоги до органічного виробництва за українським законодавством, а також вимоги та ринок тієї країни чи регіону, куди буде постачатися товар/продукція.

Нагадаю, що органічне виробництво – це всеохоплююча система організації виробництва аграрної та харчової продукції, яка поєднує в собі кращі практики з догляду довкілля та протидії змінам клімату, високий рівень біорозмаїття, збереження природних ресурсів і застосування високих стандартів виробництва й добробуту тварин з урахуванням попиту з боку дедалі більшого числа споживачів на продукти, вироблені з застосуванням природних речовин і процесів. Отже, органічне виробництво відіграє подвійну роль, адже, з одного боку, забезпечує попит споживачів на органічні продукти, а, з іншого боку, є постачальником певних суспільних благ.

Другий важливий момент

Необхідно визначитись із потенційним ринком збуту своєї органічної продукції, оскільки від цього залежить, відповідно до яких органічних стандартів необхідно провести сертифікацію. Також потрібно вивчити ринок та митні процедури країни, до якої буде постачатись продукція.

Третій крок

Треба обрати орган сертифікації та розпочати сертифікаційний процес. Сертифікація – це обов’язкова процедура, що дозволяє виробнику підтвердити відповідність методів, які запроваджуються на господарстві, вимогам органічних стандартів та отримати доступ на ринок органічної продукції за преміальною ціною.

Четвертий фактор успіху

Інтеграція в органічний ринок, адже встановлення прямих контактів та обмін досвідом із представниками органічного сектору, уповноваженими органами влади слугуватиме своєрідним поштовхом для розвитку органічного виробництва. Важливу роль в даній ситуації відіграють секторальні асоціації, консультаційні організації та об’єднання операторів ринку.

П’ятий крок

Просування продукту і маркетингова діяльність. Для того, щоб компанію серйозно сприймали на внутрішньому чи зовнішньому ринку, необхідно дотримуватись трьох головних правил: це стабільна якість товару, регулярність постачань та формування відповідних товарних партій з метою довгострокової взаємовигідної співпраці. Але правильний маркетинг та презентація для продукту, формування бренду компанії є додатковим потужним інструментом нарощування обсягів збуту: виробляти високоякісну продукцію в сучасних умовах недостатньо. Потрібно, щоб про неї знали і говорили. І це стосується не лише рівня окремих виробників, але й рівня всієї країни.

Отже, як ви бачите, немає нічого неможливого, треба лише поставити конкретні цілі і командно працювати для їх досягнення. Успішне виробництво та експорт органічної продукції інколи нагадує довгу марафонську дистанцію, яка потребує зваженого та довгострокового бачення і планування своїх дій. Але, як показує досвід, результати не змусять на себе чекати.