Аудит діяльності ДП "Кучурганське"

Опубліковано 22 березня 2019 року, 14:31

На виконання пункту 7 плану проведення внутрішніх аудитів у Міністерстві аграрної політики та продовольства України на І півріччя 2019 року та наказу Мінагрополітики «Про проведення аудиту відповідності діяльності державного підприємства «Кучурганське» від 06 лютого 2019 року № 36, Управлінням внутрішнього аудиту проведено плановий аудит відповідності діяльності зазначеного державного підприємства за період діяльності з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2018 року.

Аудиторський висновок – негативний, аудиторський звіт від 15.03.2019 № 24-22/4.

Плановий внутрішній аудит відповідності діяльності державного підприємства «Кучурганське» за період з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2018 року засвідчив факти порушення вимог законодавства та внутрішніх регламентів щодо дотримання планів і процедур, ефективності використання державних коштів і майна та ведення бухгалтерського обліку.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 11 вересня 2006 року порушено провадження у справі про банкрутство ДП «Кучурганське» та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

На час проведення внутрішнього аудиту державне підприємство «Кучурганське» перебуває у стадії санації (оздоровлення) та відповідно до ч. 4 ст. 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня винесення ухвали про санацію зупиняються повноваження органів управління боржника – юридичної особи щодо управління та розпорядження майном боржника, повноваження органів управління передаються керуючому санацією, за винятком повноважень, передбачених планом санації.

Враховуючи те, що керуючому санацією від попередніх арбітражних керуючих (ліквідаторів) не здійснено передачу первинної бухгалтерської документації боржника, якими керувалось Підприємство в період з 11.09.2006 до 31.12.2018, дослідити достовірність ведення бухгалтерського обліку та проведення господарських операцій в повному обсязі є неможливим.

Аудиторська група працювала лише з наявними у керуючого санацією ДП«Кучурганське» документами.

Дослідженням умов Договору на виконання сільськогосподарських робіт, укладеного у 2010 році між ДП«Кучурганське» та приватним суб’єктом господарювання встановлено, що Договір є завідомо збитковим, має ознаки договору спільної діяльності та укладений з порушенням вимог чинного законодавства.

Зокрема, при укладенні Сторонами Договору на виконання сільськогосподарських робіт не враховані положення Закону України «Про управління об’єктами державної власності» в частині визначення частки державного підприємства «Кучурганське» у спільному обробітку земельної ділянки.

Розмір частки приватного суб’єкта господарювання згідно умов Договору – 90 відсотків, ДП«Кучурганське» – 10 відсотків, що менш ніж передбачені 50 відсотків майна учасників спільної діяльності та свідчить про порушення норм Цивільного кодексу України, Податкового кодексу України, Закону України «Про управління об’єктами державної власності» та інших нормативно-правових і законодавчих актів.

До аудиту не надано розрахунку вартості внесків Сторін на підставі незалежної оцінки із застосуванням бази оцінки, що відповідає ринковій вартості.

Внаслідок порушень норм Цивільного кодексу України та положень Закону України «Про управління об’єктами державної власності» в частині визначення внесків у спільну діяльність та розміру частки спільного майна по Договору, державним підприємством «Кучурганське» недоотримувалися доходи.

Також, аудитом встановлені факти недосягнення середньостатистичного рівня урожайності сільськогосподарських культур та реалізації збіжжя за заниженими цінами, що в свою чергу уповільнювало вихід державного підприємства з процедури банкрутства.

Основні засоби Підприємства (будівлі, споруди, транспортні засоби та сільськогосподарська техніка) у більшості випадків не придатні для ведення господарської діяльності.

При дослідженні інформації стосовно земельних ділянок, які знаходяться у землекористуванні державного підприємства «Кучурганське», встановлені розходження між площею земельних ділянок у інформаціях, наданих Головним управління Держгеокадастру в Одеській області, Мінагрополітики та Кучурганською сільською Радою.

На Підприємстві впродовж досліджуваного періоду не забезпечувався належний внутрішній контроль, ведення бухгалтерського обліку здійснювалося з порушенням вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Положень (Стандартів) бухгалтерського обліку та нормативно-правових актів стосовно документального забезпечення записів у бухгалтерському обліку та звітності.

Аудиторський звіт за результатами проведення планового аудиту відповідності діяльності державного підприємства «Кучурганське» підписаний керуючим санацією з коментарями.

Після розгляду коментарів, Управлінням внутрішнього аудиту буде підготовлений письмовий висновок щодо їх обґрунтування.

В ході аудиту мали місце інші порушення законодавства та нормативно-правових актів при здійсненні фінансово-господарської діяльності, з метою усунення яких структурним підрозділам Мінагрополітики та керуючому санацією ДП «Кучурганське» надані відповідні аудиторські рекомендації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux