Ярема Ковалів: ДП є колосальним джерелом корупції в рибній галузі

Опубліковано 26 жовтня 2015 року, 17:13

Державні підприємства рибної галузі є джерелом колосальної корупції в галузі та щороку приносять державі мільйонні збитки. Про це заявив Голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Він підкреслив, що у підпорядкуванні Держрибагентства таких підприємств загалом налічується близько 40. Аудити встановлюють чисельні порушення. Наприклад, в Одеській області одне з таких ДП підписало контракти на поставку рибної продукції приватним підприємствам, засновниками або керівниками яких є родичі директора держкомпанії. Закладені ціни на продукцію вдвічі нижчі за ринкові. Тобто, тільки на діяльності одного невеликого підприємства, яке могло в рік отримувати дохід близько 38 млн., за рахунок таких зловживань, за нашими підрахунками, 18 млн. було б в тіні. Це 47% від загального доходу, що планувалося укрити за рахунок таких контрактів. «Більше того, в поточному році підприємство фактично не здійснювало вилов риби, отже виконати контракт не могло. При цьому в ньому заздалегідь передбачили штрафні санкції за невиконання зобов’язань у розмірі 100% вартості самого контракту. Тобто, при, умовно, 3 млн. вартості контракту, підприємство, якщо не могло його виконати, мало заплатити якійсь приватній компанії ще 3 млн.», — заявив Ярема Ковалів.

Він зазначив, що в минулу п’ятницю до агентства надійшла інформація про приховування 10% загального вилову риби одним з найбільших ДП галузі, яке щорічно виловлювало близько 700 тонн риби, обсяг реалізаціїї складав до 10 мільйонів грн. Імовірно, що вигоду від цього отримували керівники ДП. Інформація щодо кожного зловживання передана правоохоронним органам. Держрибагентство очікує, що найближчим часом з їх боку буде відповідна реакція.

Також Ярема Ковалів повідомив, що більшість ДП галузі є збитковими та перетворилися на джерело корупції. Декілька прибуткових компаній показують мізерний дохід на рівні 2 млн. грн. Тому, Держрибагентство звернулося до Міністерства економічного розвитку і торгівлі з ініціативою включити ДП рибної галузі до переліку тих, що підлягають приватизації.

«Зі свого боку я хотів би подякувати громадським активістам і всім, хто вболіває за це питання і звертається до нас з повідомленнями про порушення. Я отримую багато повідомлень в Facebook та тримаю це питання на особистому контролі. Тільки спільними зусиллями ми зможемо й надалі виявляти такі факти, оприлюднювати їх, адже корупціонери більш за все бояться «світла». Тому, кожен факт корупції, який нам стає відомий ми будемо робити публічним, оприлюднювати його на наших сайтах, щоб люди бачили, що зрушення є і дійсно щось змінюється», — наголосив Ярема Ковалів.

Прес-служба  Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux