Володимир Лапа: Держпродспоживслужба стане ефективнішою при підтримці Проекту ЄС із вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів

Опубліковано 15 грудня 2015 року, 17:09

Новостворена Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів зможе значно ефективніше організувати свою роботу за підтримки Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». На цьому наголосив Перший заступник голови Держпродспоживслужби України Володимир Лапа під час зустрічі із представниками Європейської Бізнес Асоціації.

За його словами, Україна дещо відстає в плані адаптації та імплементації законодавства, тому ця робота потребує чіткого розуміння, системності та координації. «У цій частині ми отримуємо допомогу від ЄС й розраховуємо на таку підтримку в подальшому, оскільки питання адаптації законодавства – серед пріоритетів як Міністерства аграрної політики та продовольства, так і Держпродспоживслужби. Ми дійсно зацікавлені у продовженні співпраці з Проектом, в удосконалені цієї співпраці й розраховуємо на те, що в цілому ми таку підтримку отримаємо».

Він наголосив, що для налагодження спільної роботи доцільно більше залучати представників Проекту в процеси, які відбуваються зараз щодо формування нової Служби: «Можливо, тут варто було б залучити додаткових експертів, які виступали би об’єднуючим ланцюжком між офіційними інстанціями України та Проектом».

Крім того, на думку Володимира Лапи, потрібно не просто продукувати ідеї, а зайняти більш ґрунтовну позицію, яка б передбачала супроводження проекту від моменту його створення, погодження між усіма заінтересованими сторонами, до моменту затвердження: «Часто розробка займає менше часу, ніж процес проходження. Якщо застосувати принцип супроводження проекту впродовж усього шляху - тоді це буде дійсно сильна командна гра».

Держпродспоживслужба готова співпрацювати з проектом ЄС і у низці конкретних питань. Це, наприклад, стосується принципів контролю на кордоні: «Я вже отримував декілька негативних сигналів стосовно тваринницької продукції, що періодичність контролю на кордоні не пов’язана з системою оцінки ризиків в розрізі країн і господарюючих об’єктів. Тому ми потребуємо допомоги в частині інкорпорації європейських норм, щоб у результаті отримати документи, які не викликають нарікань».

Також, за словами Володимира Лапи, є необхідність посилити співробітництво з Проектом щодо організації роботи в питаннях санітарії, переходу до нових принципів контролю у фітосанітарній службі. «Зараз ми контролюємо продукцію лише на виході. Тому склалася ситуація, що зерно вже завантажено на судно, і лише після цього визначається його фітосанітарний стан, що зумовлює ризики для експортерів. Необхідно переходити до іншої системи, яка орієнтована на оцінку ризиків на більш ранніх етапах», - пояснив Перший заступник Голови Дерпродспоживслужби.

Як наголосив Володимир Лапа, Дежпродспоживслужба має намір співпрацювати з Проектом у питанні організації роботи підпорядкованих їй лабораторій: «Декілька органів об’єднується, і, відповідно, буде об’єднано декілька лабораторних мереж. Тому потрібно сформувати цілісну, сучасну, систему акредитованих лабораторій».

Перший заступник Голови Держпродспоживслужби зауважив, що найближчим часом пропозиції, які стосуються роботи Служби та адаптації нормативно-правового поля до норм ЄС, будуть узагальнені та представлені на розгляд експертів Проекту та громадськості.

 

Прес-служба Мінагрополітики

 

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux