Вирішення проблеми промислового лову риби потребує комплексного підходу, - Ярема Ковалів

Опубліковано 20 серпня 2015 року, 17:32

В Україні досі немає достовірних даних про кількість виловленої риби. При тому, що реальний вилов перевищує майже уп’ятеро задекларований. На жаль, законопроект про заборону промислового рибальства на окремих водоймах лише часткового вирішує існуючу проблему. Про це повідомив Голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів в ефірі Телеканалу новин 24, коментуючи законопроект №2454а «Про введення заборони (мораторію) на  промисловий вилов живих  ресурсів на деяких водоймах України».

Він повідомив, що законопроект передбачає часткову заборону на промисловий вилов риби на водних об’єктах басейну Дніпра, Південного Бугу, Західного Бугу, Сіверського Донця. Вилов буде дозволено лише на території водойм, які не можуть перевищувати 40% акваторії водного об’єкту та мають бути розташовані не ближче 200 метрів від урізу води. «Якщо припустити, що законопроект буде прийнятий в нинішній редакції – постає питання, що робити людям, які традиційно здійснюють промисел на цих водоймах. Якщо для них – це єдине джерело для існування. За інформацією Держрибагентства, дія мораторію пошириться на водойми 10 областей України (Вінницької, Київської, Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської, Полтавської, Херсонської, Чернігівської та Черкаської). На жаль, ніхто не припинить ловити рибу лише через введення мораторію. Просто збільшиться кількість хабарів і корупції відносно контролюючих органів», -  додав Ярема Ковалів.

Він повідомив, що агентство пропонує вирішити питання комплексно: встановити зони промислового вилову риби, запровадити системи електронного моніторингу суден та електронного звітування щодо кількості виловленої риби. «Це європейська практика, яку нам необхідно перейняти. Наразі ведемо переговори з європейськими партнерами щодо їх сприяння у впровадженні цих систем. Необхідно стимулювати саморегулівні організації на водоймах, зменшити кількість дозвільних документів», - повідомив голова агентства.

Ярема Ковалів підкреслив, що Держрибагентство визнає існування проблеми із регулювання промислового рибальства, проте бачить недоліки у запропонованому законопроекті. «Необхідно об’єднатися для спільного вирішення проблеми», - наголосив під час ефіру керівник відомства. 

Голова Держрибагентства зазначив, що контроль над обсягами вилову риби можливий лише за умови якісної роботи органів рибоохорони. Держрибагентством заплановано масштабну реформу органів рибоохорони за аналогом новоствореної патрульної служби, яка може розпочатися вже наприкінці 2015 року.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux