Відбулося засідання робочої групи з питань функціонування ринку зерна

Опубліковано 22 грудня 2016 року, 12:35

Відкриваючи засідання, заступник Міністра привітала присутніх з прийдешніми святами та відмітила плідну співпрацю міністерства з учасниками зернового ринку: «Хочу подякувати всім за ефективну та плідну співпрацю. Незважаючи на всі кризові явища, зерновий сектор залишається потужним локомотивом розвитку аграрної галузі та підтримки економіки України.

У Мінагрополітики відбулося чергове щомісячне засідання робочої групи з питань функціонування ринку зерна під головуванням заступника Міністра Олени Ковальової. У заході взяли участь представники міністерства, Держпродспоживслужби, міжнародні експерти, учасники ринку — виробники та експортера зерна, представники переробної галузі.

Відкриваючи засідання, заступник Міністра привітала присутніх з прийдешніми святами та відмітила плідну співпрацю міністерства з учасниками зернового ринку: «Хочу подякувати всім за ефективну та плідну співпрацю. Незважаючи на всі кризові явища, зерновий сектор залишається потужним локомотивом розвитку аграрної галузі та підтримки економіки України. За попередніми оцінками в поточному 2016/2017 маркетинговому сезоні очікується новий рекорд з виробництва зернових — 64,2 млн тонн з експортним потенціалом на рівні понад 40,2 млн т. Реалізація відповідного потенціалу і у подальшому потребуватиме наших консолідованих зусиль з вирішення нагальних задач внутрішнього та зовнішнього характеру. Саме тому сподіваюсь на збереження позитивної динаміки та прогресу нашої співпраці».

Учасники робочої групи узгодили свої позиції щодо поточного виконання Меморандуму про взаєморозуміння на ринку зерна та надали обґрунтовані оцінки щодо можливості перегляду окремих позиції в бік збільшення експортного потенціалу, насамперед, за рахунок кукурудзи. Довідково: станом на грудень 2016 року обсяги експорту пшениці в 2016/2017 МР оцінюються в 66,5% від 16,5 млн т зафіксованих в Меморандумі, ячменю — 74,8% від 5,6 млн т, кукурудзи — 33,7% від 17,2 млн т відповідно.

«Враховуючи наведену інформацію, ми готові розглянути можливість перегляду обсягів експорту зернових та кукурудзи у бік збільшення. Пропоную повернутися до цього питання на наших наступних засіданнях у січні-лютому, коли ми отримаємо уточнені дані врожаю кукурудзи», ‑ підсумувала Олена Ковальова.

Також учасники обговорили наявну проблематику доступу вітчизняних компаній на зовнішні ринки, питання фіто-карантинних заходів, прогнози та плани реалізації зернових вантажів у середньостроковій перспективі.

Нагадаємо, що Меморандум про взаєморозуміння між Мінагрополітики та учасниками ринку передбачає співпрацю з питань узгодження балансових характеристик зернового ринку України, зокрема для розрахунку граничних обсягів експорту зерна з метою гарантування продовольчої безпеки. З ним можна ознайомитися за посиланням.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux