Відбулось обговорення нових напрямів державної підтримки АПК з асоціаціями

Опубліковано 21 жовтня 2021 року, 16:56

Сьогодні, 21 жовтня під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького у форматі Zoom-конференції відбулося обговорення з аграрними асоціаціями проектів державної підтримки аграрної галузі на 2022 рік, де кожен отримав змогу висловити свої пропозиції.

Участь у заході взяли представники Міністерства, доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів’євський, обласних державних адміністрацій, профільних асоціацій та об’єднань.

«У 2022 році усі діючі програми державної підтримки аграрного сектору будуть продовжені. Перед нами стоїть завдання підвищити ефективність використання бюджетних коштів для досягнення видимих економічних результатів. Тому дуже важливо почути пропозиції та бачення від асоціацій, від представників сільгосптоваровиробників, щоб разом обговорити та визначити найбільш оптимальні механізми підтримки на наступний рік», - зазначив Тарас Висоцький.

Так, під час зустрічі були розглянуті та обговорені ініціативи від громадськості, зокрема, щодо підтримки органічного виробництва, садівництва, тваринництва, здешевлення с/г техніки та обладнання, фермерства і дорадництва, здешевлення кредитів тощо. 

Загалом до Мінагрополітики надійшло більше 50 пропозицій щодо нових напрямів  держпідтримки аграріїв у 2022 році.

Також, під час обговорення пропозицій по держпідтримці агросектору на 2022 рік відбулася презентація нового інформаційно-аналітичного щомісячного бюлетеня «Огляд державної підтримки АПК України». 

Як зазначено в першому випуску Огляду, для всеохоплюючого та детального аналізу держпідтримки необхідно брати до уваги не тільки прямі бюджетні дотації та субсидії, але й податкову підтримку (єдиний податок 4-ї групи) та державний вплив на внутрішні ціни (через невідшкодування ПДВ при експорті або додаткове оподаткування імпорту, наприклад).

Як випливає з аналізу, з 1999 року до 2017 року основним джерелом підтримки сільгоспвиробників були податкові пільги, вплив яких майже повністю нівельовувася заходами впливу на ціни сільгоспвиробників. Починаючи з 2018 року, структура стала майже рівномірною й сільгоспвиробники не відчувають негативного впливу держави на ціни на внутрішньому ринку. У 2020 році прямі бюджетні дотації та субсидії  становили 3,97 млрд грн, на 2021 рік закладено 4,5 млрд грн, а на 2022 рік – 4,4 млрд грн.

Як зазначив Олег Нів’євський, бюлетень «Огляд державної підтримки АПК України»  про прозорість, об'єктивність та справедливість:

1) Прозорість діяльності Міністерства та використання грошей платників податків;

2) Об'єктивність політик на основі аналізу та фактів;

3) Справедливість підтримки сами тих сільгоспвиробників, які насправді цього потребують.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux