В Україні з’явиться Програма розвитку форелівництва. Мета якої у 5-річний строк збільшити виробництво української форелі до 10 тисяч тонн. Сьогодні в Україні вирощується до 1,5 тис. тонн форелі на рік.
Спеціально створена робоча група незабаром розпочне роботу над розробкою програми. До групи увійдуть представники Держрибагентства, Інституту рибного господарства НААН, Львівського національного університету Ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З Гжицького та Української аквакультурної спільноти.
«Збільшення обсягів аквакультури, фермерської риби над промисловим виловом – загальносвітовий тренд. Форель має потенціал до того, щоб стати драйвером української аквакультури. Зі свого боку Держрибагентство максимально сприятиме усім ініціативам, пов’язаним із розвитком аква- та марикультури в Україні», - повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.
Створена робоча група працюватиме над кількома головними проблемами форелівництва в Україні. Це нормування дозвільних документів, нарахування орендної плати, залучення до бізнесу зовнішнього фінансування. Також розробка системи обліку щодо вирощуваної риби, залучення інвестицій та оновлення матеріально-технічних фондів існуючих господарств, розширення ринків збуту та зниження вартості кормів.
Одним з ключових питань для опрацювання групою є розробка саніторано-епідеміологічних норм, врегулювання на законодавчому рівні взаємовідносин форелевих та агрогосподарств, підвищення рівня кваліфікації суб’єктів рибного господарства. Головним завданням робочої групи - об’єднати зусилля експертів та держави і спростити умови роботи для вітчизняного форелевого фермера.
Перше засідання Робочої групи та початок роботи над Програмою розвитку форелівництва в Україні відбудеться 06.09.2016 у приміщенні Держрибагентства. Записатися до складу групи можна за телефоном: 067-314-42-70 (Олег Божик).
Довідково: У 2015 році в Україну було імпортовано 3,6 тис тонн форелі з Норвегії, Данії, Чилі. Природні умови України, а саме наявність джерел з температурою води близько 10 °C, яких багато на території Західної України, Черкаської, Чернігівської, Харківської областей дозволяють збільшити виробництво форелі в рази.
За інформацією Держрибагентства