Україна зацікавлена у збільшенні експорту зернових, тваринницької продукції, цукру та кондитерських виробів до Ірану, - Краснопольський

Опубліковано 17 березня 2016 року, 10:38

Сьогодні Іран входить до складу основних торговельних партнерів України за обсягами закупівель сільськогосподарської та харчової продукції. За останні роки постачання агропродукції до Ірану формує більшу частину загального українського експорту до цієї країни і з кожним роком ця частка тільки зростає. Про це повідомив Перший заступник Міністра Ярослав Краснопольський у своєму блозі на сайті «LB.ua».

«Наші інтереси щодо співпраці з Іраном у сфері сільського господарства знаходяться у площині вигідного та надійного торговельно-економічного партнерства. Про це неодноразово заявляв і Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.  Частка продукції агропромислового комплексу від всього українського експорту до Ірану у 2013 році склала 66%, у 2014 – 84%, а в 2015 році – понад 85%», - наголосив Ярослав Краснопольський.  

«Слід зазначити, що упродовж 2015 року двостороння торгівля сільськогосподарськими товарами між Україною та Іраном не зазнала значних структурних змін.  Товарообіг за 2015 рік склав $455 млн. З них експорт – $441 млн, імпорт – $14 млн.  Основними  категоріями експорту традиційно були: насіння олійних культур – $158 млн,   олія – $151 млн та  зернові, обсяг продажу яких до Ірану за 2015 рік перевищив $110 млн. Щодо імпорту, то основну частку тут склали плоди, горіхи та цедра ($13 млн). На моє переконання, Україна та Іран не в повній мірі використовують свій потенціал в торговельно-економічній сфері сільського господарства. Зважаючи на це, ми прагнемо до поглиблення співпраці у цьому напрямі», - наголосив Краснопольський.

Він зазначив, що на сьогодні існують сприятливі передумови щодо подальшого збільшення обсягів експорту української агропромислової продукції до Ісламської Республіки Іран. При цьому Іран розглядає Україну як одну із провідних країн-експортерів сільськогосподарських товарів та, як і ми, зацікавлений у розширенні двостороннього торговельного співробітництва у цій сфері.

«Україна зацікавлена у збільшенні та нарощенні експорту до Ірану таких категорій товарів, як зернові, рослинні олії, тваринницька продукція (жива худоба, сировина та продукти тваринного походження), цукор та кондитерські вироби, фрукти та овочі. Українські експортери були і залишаються надійними постачальниками якісних сільськогосподарських товарів. На нашу думку, такий досвід співпраці варто було б доповнити спільними українсько-іранськими інвестиційними та виробничими проектами в аграрній сфері», - зауважив Перший заступник Міністра.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux