Україна розраховує на підтримку польської сторони у питаннях просування сільгосппродукції на ринки ЄС, - Олексій Павленко

Опубліковано 11 березня 2016 року, 12:32

Республіка Польща є найбільшим торговельним партнером України серед країн Центрально-Східної Європи та входить у топ-10 країн світу за часткою в аграрному товарообігу України. По це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час зустрічі з Міністром сільського господарства та розвитку села Республіки Польща Кшиштофом Юргелем.

Український Міністр зазначив, що за 2015 рік обсяги зовнішньої торгівлі аграрною продукцією України з Польщею склали $796 млн. При цьому обсяги українського аграрного експорту до Польщі склали $477 млн, імпорту – $319 млн.

Сьогодні основну продукцію українського агроекспорту складають залишки та відходи харчової промисловості  ($91 млн), соки ($71 млн), матеріали рослинного походження (54 млн дол. США), насіння олійних культур ($53 млн) та олія ($45 млн). Водночас ми імпортуємо з Польщі у великій кількості м’ясо та субпродукти ($46 млн), шкіри з шкури ВРХ, овець, ягнят ($37 млн), залишки та відходи харчової промисловості ($32 млн), продукти переробки овочів, плодів ($28 млн) та різні інші харчові продукти ($25 млн).

«Україна вбачає перспективи розвитку торгівельних відносин із Польщею в агросекторі і готова нарощувати експорт сільськогосподарської продукції. Також ми розраховуємо на підтримку польської сторони у питаннях просування сільгосппродукції на ринки ЄС та збільшенні експортних квот», - підкреслив Міністр.

Під час зустрічі сторонами були обговорені завдання та напрями діяльності Європейського фонду польського села та можливості створення подібної структури в Україні.

Загалом, за словами Олексія Павленка, Україна зацікавлена у співпраці з Польщею за такими напрямами:

-  залучення польських експертів та інвесторів у проекти підтримки малих та середніх фермерських господарств;

-  адаптація польського досвіду кооперативних господарств, менеджменту галузі та бізнесу відповідно до європейських стандартів;

-  залучення інноваційних технологій в АПК;

-  забезпечення європейських стандартів якості та безпеки продуктів харчування.

Зокрема, активне двостороннє співробітництво між компетентними відомствами країн спостерігається у галузі ветеринарії. Так, Олексій Павленко нагадав, що 18 лютого 2016 року в м. Львів відбулася двостороння зустріч представників ветслужб, під час якої обговорено актуальні питання співпраці в галузі ветеринарної медицини.

«Серед актуальних аспектів двосторонньої співпраці у цій сфері хочу відзначити необхідність підписання Угоди між Мінагрополітики та Міністерством сільського господарства і розвитку села Польщі щодо програми боротьби зі сказом на території України у 2016 році. Українська сторона готова у найкоротші терміни підготувати її до підписання», - запевнив очільник українського відомства.

За його словами, реалізація Угоди сприятиме обмеженню поширення вірусу сказу на території України та захисту території Польщі і загалом – ЄС.

«Інше важливе питання – боротьба із АЧС в Україні та мінімізація ризиків перенесення АЧС з України на територію Польщі і ЄС. Ми вдячні польській стороні за підтримку співробітництва України з ЄС у питаннях отримання фінансової підтримки на боротьбу з АЧС», - додав  Олексій Павленко.

На кінець він звернув увагу на діяльність Міжвідомчої робочої групи з питань співробітництва в галузі сільського господарства, яка є важливим механізмом поглиблення двостороннього співробітництва в АПК між країнами, та запропонував узгодити дипломатичними каналами терміни проведення чергового засідання Міжвідомчої робочої групи.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux