Україна поглиблює співробітництво з Данією та відкриває експорт яловичини з цієї країни

Опубліковано 19 квітня 2016 року, 17:28

Україна та Данія поглиблюють співробітництво в аграрному секторі. Так, 19 квітня 2016 року, між державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Датською адміністрацією харчових продуктів підписано ветеринарний сертифікат на експорт яловичини з Данії.

Документ підписаний під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра Королівства Данія Ларсом Льокке Расмуссеном у рамках його офіційного візиту в Україну.

Під час зустрічі представників Держпродспоживслужби України та Датської адміністрації харчових продуктів було обговорено надання допомоги щодо виходу української яловичини на європейський ринок. Датська сторона зі свого боку пообіцяла підтримку Україні під час переговорів з Європейською Комісією із зазначеного питання.

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий високо оцінив рівень співробітництва між країнами: «Сільськогосподарський сектор є одним з найбільш привабливих для світових інвесторів. Зараз Україна – серед лідерів в експорті аграрної продукції. Але наша мета – збільшення обсягів експорту продукції з доданою вартістю. Я впевнений, що українська продукція буде цікавою для споживачів цієї країни, і ми поступово розширюватимемо свій експортний потенціал та асортимент на датському ринку. Нарощення виробництва продукції з доданою вартістю – це стимул для розвитку сільських територій та фермерства. Нові виробничі потужності це нові робочі місця, розвиток інфраструктури та надходження до бюджетів» - додав Міністр.

Довідково:

Центральними державними ветеринарними органами країн погоджено 15 форм ветеринарних сертифікатів на експорт з Данії в Україну об’єктів, підконтрольних державній службі ветеринарної медицини, зокрема: м’ясних продуктів; молока та молокопродуктів; риби та рибопродуктів; кормів для домашніх тварин; добового молодняку та інкубаційних яєць різних видів птиці; норки; племінних свиней та ВРХ; кормів та кормових добавок рослинного походження.

Співробітництво у галузі ветеринарії між Україною та Королівством Данія здійснюється, головним чином, в рамках Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), шляхом щорічної участі у Генеральних сесіях МЕБ та конференціях Регіональної комісії МЕБ по Європі.

Враховуючи те, що Україна та Данія є членами Міжнародної конвенції про захист рослин (МКЗР), а також членами Європейської та Середземноморської організації з карантину та захисту рослин (ЄОКЗР), обидві країни в своїй діяльності чітко дотримуються міжнародних вимог та стандартів, які передбачають недопущення ввезення на території держав регульованих шкідливих організмів та координування спільних дій у разі їх ввезення.

Крім цього, співпраця між Україною та Данією відбувається в рамках Угоди про застосування санітарних і фітосанітарних заходів СОТ, яка передбачає убезпечення світової торгівлі шляхом встановлення та опублікування стандартів для міжнародної торгівлі продукцією тваринного та рослинного походження; вдосконалення структури та ресурсів національних компетентних органів.

З 2014 року в Україні працює проект технічної допомоги ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Виконавцем проекту є консорціум у складі компанії Grontmij A/S (Данія), Державної продовольчої та ветеринарної служби Литовської Республіки, WYG International Limited, Agriconsulting Europe S.A. (Бельгія).

У 2009-2011 роках в Україні здійснювалася реалізація проекту Twinning ЄС "Підтримка української ветеринарної служби у посиленні правових та технічних аспектів системи контролю безпечності харчових продуктів". Виконавцем проекту Twinning був консорціум у складі Данської ветеринарної та харчової адміністрації та Адміністрації продуктів харчування та захисту споживачів Нідерландів.

 

Прес-служба Мінагрополітики

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux