Участь у АМІС - нові можливості для України нарівні із лідерами світового продовольчого ринку, - Олена Ковальова

Опубліковано 15 березня 2016 року, 11:20

Успішна участь України в АМІС є підтвердженням позитивного іміджу надійного торговельного партнера та країни з високим рівнем відповідальності та усвідомлення своєї ролі у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки. Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова за результатами  участі у П’ятій сесії Форуму швидкого реагування Інформаційної системи аграрного ринку (AMIS) Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних націй (FAO), яка відбулася 9-10 березня у США.

«Окрім високого іміджевого рівня та розуміння процесів, що відбуваються на світовому ринку продовольства, це також дає можливість для нашої країни знайти рішення методологічних проблем оцінки існуючого стану сільськогосподарського виробництва та його прогнозування, використовуючи кращий світовий досвід», - зазначила Олена Ковальова.

Заступник Міністра розповіла, що системи прогнозування урожайності, які застосовують в АМІС, є точними та прогресивними. «Використовується потужна аналітична база організацій , що формують секретаріат АМІС, та країн-учасників. При цьому АМІС тісно співпрацює із GEOGLAM (оцінка за даними супутникового спостереження), що дає можливість передбачити у кожній країні та кожному регіоні погодні умови і те, яким чином вони впливають на стан посівів і майбутній урожай».

При цьому представник ФАО – економіст Дмитро Приходько, також відзначив ті можливості, які відкриваються для нашої держави: «Участь України в роботі АМІС дозволяє на рівних обговорювати актуальні питання розвитку аграрних ринків з основними країнами експортерами та імпортерами зерна, а також обмінюватись досвідом щодо прогнозування виробництва. Крім того, дає це дає змогу співпрацювати з організаціями, що формують секретаріат АМІС».

Дмитро Приходько вважає, що Україна має якісну систему показників відображення розвитку зернового ринку: «Особливо це стосується визначення показників продовольчого споживання, зерна, його запасів тощо, що дає змогу Україні брати ефективну участь у роботі АМІС».

«Важливою частиною роботи АМІС є питання волатильності світового ринку продовольства. Сформовані індикатори та підходи дають змогу спрогнозувати ринки в умовах нестабільності», - зазначила заступник Міністра.

Олена Ковальова вважає, що для України, як експортера продовольства, надзвичайно важливими є цінові показники світового ринку. Адже ціни формують дохід українського сільськогосподарського виробника, що забезпечує соціальну та економічну стабільність країни.

Однією із знакових подій форуму, за словами Олени Ковальової, стало повідомлення про запуск в Китайській Народній Республіці пілотного проекту щодо оцінки запасів зерна: «Китай є потужним гравцем на ринку продовольства, перспективним для України торгівельним партнером».

Представник ФАО Дмитро Приходько також відзначив актуальність інформації щодо китайського ринку для зацікавленої світової спільноти: «Представники Китаю надали цікаву інформацію щодо проведення вибіркових досліджень запасів зерна. Це питання турбує аналітиків аграрних ринків».

Прес-служба Мінагрополітики

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux