У Києві відбулися загальні збори Всеукраїнської асоціації громад

Опубліковано 20 липня 2021 року, 14:15

19 липня, у Києві, в Українському домі, відбулися загальні збори Всеукраїнської асоціації громад. У рамках цього заходу на панельній дискусії «Сільський розвиток в контексті земельної реформи та децентралізації» високопосадовці обговорили основні виклики, які постали перед громадами після земельної реформи та реформи децентралізації.

Тарас Висоцький, перший заступник Міністра агрополітики, наголосив на важливості комунікації між центральною владою та громадами на місцях: «Дійсно з земельною і реформою децентралізації змінюються багато структурних речей. І центральна влада має забезпечити все, щоб ці зміни були ефективно реалізовані. Часто стикаємося з тим, що рішення є, але люди, на яких вони націлені, про них не знають. Ми вбчаємо що такі асоціації як ВАГ, де ми говоримо про рішення для сільських територій – мають бути тим майданчиком, де буде цей зв’язок. Ця комунікація важлива, адже нам важливо отримувати напряму інформацію від тих людей, яким ми довіряємо».

Іван Слободяник, перший заступник керівника Виконавчої дирекції ВАГ, зазначив, що саме для налагодження комунікації ВАГ і організовує свої заходи. «Ми маємо бути майданчиком для комунікації сільських, селищних і громад з сільським населенням для того, щоб вчасно можна було робити корективи тих реформ, які відбуваються або вирішувати проблеми конкретних громад», - додав він.

Мар’ян Заблоцький, Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики вважає, що громади мусять отримати і земельні ділянки, надані у постійне користування державним підприємствам: «Зараз нам потрібно відмоніторити, які землі передані громадам і чи передані в достатній мірі. Адже в законі прописали, що землі під державними підприємствами залишаються в державній власності. Ви на місцях бачите, як використовуються ці землі, на моє переконання, це теж мають бути ваші землі. Ми створили у ВР тимчасову слідчу комісію, яка займатиметься таким моніторингом. І коли бачитимо зловживання, ми припинимо право постійного користування держпідприємством і передаватимемо цю ділянку в комунальну власність».

Під час обговорення йшлося і про законодавчі ініціативи збільшити громадам ренту від користуваннь надрами з 5% до 15%. Ще один інструмент фінансування – державні програми. Про них говорив Іван Лукеря, Заступник Міністра розвитку громад та територій України:

«Ми змінили підхід до відбору проектів у сільській місцевості, на сьогодні не буде більше здійснюватись оцінка спільна проектів, які подаються міськими і сільськими громадами. Це будуть дві різні оцінки. У бюджеті ми пропонуємо збільшити Фонд регіонального розвитку  і розщеплення його на два або на три рівні. Це означає, що частину коштів ми закріплюємо як субвенцію на розвиток інфраструктури у сільській місцевості».  

Голова ВАГ Микола Фурсенко підкреслив, що децентралізація підходить до свого завершення. «Є помилки звичайно, але йдемо вперед, туруємо тернисту дорогу для того, щоб відродити село і державу», – резюмував він.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux