Цього року до РФ взагалі не поставлялася частина окремих видів агропродукції, - Олексій Павленко

Опубліковано 26 серпня 2015 року, 18:01

Основна стратегія Мінагрополітики – відкриття нових ринків збуту для вітчизняної продукції. І перше півріччя 2015 року показово доводить, що ця стратегія не просто перспективна, вона – успішна. Диверсифікацію аграрного експорту в американському, європейському, азійському та близькосхідному напрямах ми розпочали ще минулого року. Так, у 2014 році експорт української сільгосппродукції до США збільшився на 33,2%, до країн Азії – на 10,1%, до ЄС – на 4,4% та до Африки – на 0,9%.  Про це йдеться в статті Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка «Росія погрожує ембарго. Що робить Уряд?», опублікованій на сайті «Європейська правда».

Він повідомив, що нещодавно російські чиновники розповсюдили інформацію, що із 1 січня 2016 року буде запроваджене повне ембарго на імпорт української продукції до Російської Федерації. «Проте для українського аграрного сектору "повне ембарго" не матиме жодного суттєвого значення. Уже більш ніж протягом семи місяців 2015 року частка Росії у загальному експорті української продукції не перевищує 2%. За перші 7 місяців 2015 року показники українського експорту за деякими товарними позиціями дорівнюють нулю. Якщо за 7 місяців 2014 року Україна експортувала сирів та йогуртів до РФ на загальну суму 84,2 млн доларів США, то за відповідний період  2015 року – на суму близько 1 тис. доларів США. Експорт масла тваринного, зернових, насіння олійних культур, готової консервної продукції з риби та рибопродуктів за 7 місяців 2015 року до Російської Федерації не здійснювався», - наголошує в своїй статті Міністр.

Як повідомляється в статті, деякі види продукції Україна все ще експортує до Росії. «Це м’ясо та субпродукти, кондитерські вироби, незначна кількість плодоовочевої продукції, цукор. Українських сільгосптоваровиробників зрозуміти можна – торговельні відносини із сусідньою державою вони вибудовували десятками років. Не усі готові приймати нові правила гри. Але наразі кожному гравцеві вітчизняного аграрного сектора, який раніше орієнтувався на російський ринок, треба налаштуватися на суттєві зміни у міжнародному векторі діяльності», - запевнив Олексій Павленко.

«Зі свого боку, ми готові запропонувати альтернативні ринки, залучення закордонних інвесторів, оптимально вільні від державного втручання можливості для розвитку бізнесу. За виробниками – вибір, чи готові вони продовжувати роботу за нових умов, чи ні. Адже від кожного українського аграрія залежить добробут усієї України», - повідомив Міністр.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux