Схвалено стратегію розвитку та реформування лісової галузі

Опубліковано 15 вересня 2017 року, 18:02

У напрацюванні положень Стратегії брали участь представники різних установ лісового сектору, а під час громадського обгорнення було надано низку пропозицій та зауважень до змісту.

14 вересня, члени колегії Держлісагентства схвалили за основу проект Стратегії розвитку та реформування лісової галузі. Проект Стратегії є рамковим документом, який дозволить визначити основні етапи розвитку та реформування лісового господарства України. Про це йдеться у повідомленні Держлісагентства.

У напрацюванні положень Стратегії брали участь представники різних установ лісового сектору, а під час громадського обгорнення було надано низку пропозицій та зауважень до змісту. Так, проект має такі розділи: загальні положення; сучасний стан господарства; ключові проблеми; мету, стратегічні цілі та принципи; пріоритетні напрями досягнення стратегічних цілей; інструмент реалізації Стратегії; фінансове забезпечення впровадження Стратегії та очікувані результати.

В проекті Стратегії прописаний негативний міжнародний досвід надання лісів у концесію та описана обмежена можливість України щодо отримання міжнародної технічної допомоги. Також містяться положення щодо створення фонду розвитку лісового господарства при збереженні державної підтримки та прописані особливості його формування та використання, прописаний механізм удосконалення інституційної структури лісового господарства.

Окрім того, у проекті Стратегії визначені напрямки, на які будуть використані кошти Лісового фінансового фонду: забезпечення ведення лісового господарства державними лісогосподарськими підприємствами з урахуванням регіональних особливостей та природно-кліматичних умов і відсутності рубок головного користування; своєчасне виявлення осередків шкідників і хвороб лісу, здійснення профілактики виникнення таких осередків, їх локалізації і ліквідації; моніторинг, інвентаризація, облік та впорядкування лісів; інвестиційні проекти у сфері ведення лісового господарства; запобігання та ліквідацію лісових пожеж і пошкоджень лісових масивів в наслідок буреломів, сніголамів та інших стихійних явищ; здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів від незаконних рубок, пошкодження, послаблення та іншого шкідливого впливу на ліси; розвиток лісонасіннєвої справи; підтримку лісогосподарської науки.

Ще одне дуже важливе питання – розмежування функцій державного контролю від функцій господарювання шляхом передачі повноважень державної лісової охорони Держлісагентству.

За повідомленням Держлісагентства, обговорення інституційної реформи продовжуватиметься.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux