Сек'юритизація дасть додаткову можливість для збільшення фінансування українських аграріїв – Роман Лещенко

Опубліковано 08 грудня 2021 року, 12:58

Україна починає підкорювати глобальні ринки та впроваджувати механізми сек'юритизації активів в агросекторі.

Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, Мінагрополітики сьогодні веде перемовини з IFC про запуск пілотного проекту «Розвиток доступу агросектору України до ринків капіталу».

5 грудня в Лондоні за участю усіх ключових партнерів розпочалася презентація структури сек’юритизації в Україні, яка триватиме до 10 грудня. Мінагрополітики на цих заходах  представляє заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Інвестиційне роуд-шоу відбувається в рамках проекту UACMD, який розробили Мінагрополітики, IFC та компанія ARIA Commodities. Серед учасників – українські фінансові установи та постачальники сільськогосподарських ресурсів, які є потенційними цедентами (кредиторами, які передають іншій особі своє право на вимагання оплати боргового зобов'язання) сек'юритизації.

«Україна вперше представляє у світі свої кейси за портфелями аграрних кредитів на такому рівні. Тривають зустрічі з британськими, нідерландськими, індійськими та іншими міжнародними інвестиційними компаніями, які спеціалізуються на інвестуванні в аграрні активи. З української сторони — компанії-оригінатори, які шукають залучення коштів від інвесторів, а також сервіс-провайдерів, які нададуть супровід, обслуговування та моніторинг інвестицій», – зазначив Роман Лещенко.

Він переконаний, що сек'юритизація дасть додаткову можливість для росту української аграрної економіки та залучення масштабного фінансування з міжнародних ринків капіталу.

Міністр підкреслив, що світовий ринок цих фінансів на сьогодні сягає $ 11 трлн і продовжує постійне зростання, навівши приклад Бразилії:  «У 90-ті роки ця сільськогосподарська країна зіткнулася з голодом кредитування для аграріїв – сьогодні воно сягає десятків мільярдів доларів. Це дозволяє країні впевнено лідирувати і вже довгий час входити в ТОП-5 експортерів с/г продукції».

На його переконання, механізм аграрних розписок уже підтвердив свою ефективність в Україні. «Із 2015 року їх було видано понад 7,5 тисяч на суму $ 1,8 млрд. Причому більшість із агровиробників, яким надавалося кредитування, — саме невеликі господарства. Завдяки таким розпискам виробники використовували майбутній врожай як заставу, щоб вчасно залучати фінансування та інвестувати у виробництво. Сьогодні можна з упевненістю на всі 100% сказати, що цей інструмент виявився прикладом одного з найуспішніших партнерств України з міжнародними інституціями»,  – вважає Роман Лещенко.

Нагадаємо, цьогоріч  аграрії залучили кредитів у банках на пільгових умовах понад 60 млрд грн. Для компенсації відсотків за цими кредитами спрямовано 1,2 млрд грн.

Вони також отримали понад 30 млрд грн кредитів за програмою «5-7-9 %».

А в 2022 році буде запущено діяльність Фонду гарантування кредитів, завдяки якому малі фермери, які обробляють до 500 га, матимуть гарантії від держави для отримання кредитів у фінустановах. Його діяльність дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux