У Мінагрополітики обговорили розвиток бджільництва
В кінці грудня 2016 року відбувся перший етап тренінгів для підвищення обізнаності важливості застосування найкращих практик для виробництва безпечних молочних продуктів. Навчання для фахівців Держпродспоживслужби проходило в рамках роботи Швейцарсько-Українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів (SAFOSO).
У навчанні взяли участь інспектори та інші відповідні фахівці центрального апарату і Головних управлінь Держпродспоживслужби у кожній пілотній області проекту: Полтавській, Харківській, Миколаївській, Вінницькій. Також активну участь взяли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.
Згідно навчального плану передбачено три модулі тренінгу. Кожен модуль здійснюється в 2 етапи: 1-ший – теоретична частина «обличчя до обличчя» і польовий візит на молочно-товарні ферми; 2-й етап – електронне дистанційне навчання.
Під час теоретичної частини тренінгу (першого модуля) учасники удосконалювали свої навички в методах навчання та підвищували свій потенціал як майбутніх тренерів. Також отримали оновлені знання щодо ключових аспектів належного управління стадом, благополуччя тварин і годівлі (відповідно до законодавства України та ЄС). Тренінг включав практичну частину – поїздку на дві молочно-товарні ферми. Учасники побачили та оцінили реальне впровадження найкращих практик виробництва молока, а також мали можливість порівняти з традиційним веденням тваринництва.
Треба додати, що подібні тренінги передбачено на регіональному рівні в кожній пілотній області Проекту, які будуть проводитись вже підготовленими тренерами за підтримки Проекту.
Довідково:
Швейцарсько-український проект «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» (Проект з безпечності молока) здійснюється за підтримки Швейцарської Конфедерації через Державний Секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO). Загальна мета проекту полягає у підтримці створення та впровадження в Україні сучасної системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу додаткової вартості в Україні.
Проект виконує основну мету за допомогою трьох компонентів, діяльності яких реалізовуються на центральному рівні та в чотирьох пілотних областях (Полтавській, Харківській, Вінницькій та Миколаївській):
1) Створення інституційних механізмів та сприяння підвищенню обізнаності ключових партнерів проекту;
2) Підвищення технічних знань та надання сучасних інструментів для впровадження ефективної системи інспекції безпечності харчових продуктів;
3) Сприяння приватному сектору у виробництві безпечного молока та молокопродуктів гарної якості для споживачів в Україні та за кордоном через діяльність, спрямовану на цільове інформування та розвиток потенціалу.
Прес-служба Мінагрополітики