Роман Лещенко привітав Китайcьку Народну Республіку із 30-річчям дипломатичних відносин з Україною

Опубліковано 12 січня 2022 року, 10:24

Рекордні показники зростання українського агросектору сьогодні тісно пов’язані зі співпрацею з Китайською Народною Республікою.

На цьому наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час привітання з 30-річчям із дня встановлення дипломатичних відносин між Україною та КНР. 

«Вітаю наших китайських колег із визначною датою. Китай для України є стратегічним партнером та запорукою надійної економічної співпраці й процвітання нашої країни. У 2021 році ми досягли абсолютного рекорду – товарообіг між нашими країнами збільшився більш ніж на 20%, причому за всіма напрямами відбувається динаміка до зростання. Половина українського експорту до Китаю – це аграрна продукція, і ми зацікавлені в подальшому нарощені торгових поставок та розширенні товарних позицій», – зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За словами Міністра, Україна бере приклад із КНР у питанні продуктивності та зацікавлена в співпраці і реалізації спільних проектів: насамперед у переробці сільськогосподарської продукції, формуванні доданої вартості на кожному етапі виробництва, розвитку аквакультури, машинобудуванні.

«Україна відкрита для нових технологій, зацікавлена в співпраці та реалізації інфраструктурних, агротехнологічних та інвестиційних проектів. Ми запрошуємо китайські компанії до співпраці на території України для обміну досвідом й технологіями з українськими фахівцями», – запевнив Міністр.

Він також підкреслив, що для України на сьогодні важливим напрямом діяльності є питання зрошення, впровадження технології ефективного управління водними ресурсами. І досвід Китайської Народної Республіки нам стане в нагоді, адже КНР вже досягла світового лідерства у впровадженні новітніх технологій штучного інтелекту та використанні сучасних біотехнологій.

«Крім того, сьогодні Україна є дуже гнучкою у формуванні інвестиційних умов. Ми можемо запропонувати інвесторам моделі звільнення від оподаткування, сприяти експорту, а головне – сприяти в реалізації масштабних проектів із дотриманням усіх правових умов українського законодавства. Наше законодавство дозволяє нам створити для подібних великих інвестиційних проектів індивідуальні умови реалізації. Тож ми запрошуємо китайські компанії до співпраці на території України і ми готові предметно обговорювати пропозиції в цьому напрямі»,  – розповів Міністр агрополітики.

Також, як підкреслив Роман Лещенко, Україна є ідеальним мостом для розміщення виробничих потужностей між Китаєм та Європою. Так, ЄС взяв курс на екологізацію та декарбонізацію своєї економіки, у тому числі йдеться про скорочення довжини логістичних ланцюгів. «Україна – в серці Європи. Від нашого кордону до будь-якої європейської столиці вантажівка їде менш як добу. Плюс ми маємо Угоду про асоціацію з ЄС. І можемо запропонувати оптимальні умови для розміщення виробничих потужностей на своїй території», – наголосив Міністр.

Він також нагадав, що Україна цьогоріч дала старт історичним реформам – земельній та іригаційній. Наша держава досягла найвищого рівня продуктивності в сільському господарстві і зафіксувала історичний рекорд зі збирання зернових та олійних культур – понад 100 млн тонн. За останні 15 років практично подвоїла валове виробництво зерна. І сьогоднішній потенціал нашої країни значно перевищує рекорд 2021 року.

«Ми готові до нового етапу відносин і реалізації інфраструктурних та агротехнологічних проектів,  а головне – обміну технологіями і розвитку інвестиційних проектів. Для цього є на сьогодні всі необхідні передумови», – резюмував Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux