Проблема з експортом кондитерської продукції з вмістом горіхів до ЄС вирішена, - Владислава Рутицька

Опубліковано 03 лютого 2016 року, 13:35

Перші поставки вітчизняних солодощів вже пройшли процедуру розмитнення та перетнули кордон. Про це заявила заступник Міністра з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька.

«Державна ветеринарна та фітосанітарна служба спільно з Мінагрополітики розробили методичні рекомендації для українських експортерів окремо по кожному виду продукції. Зокрема, один з документів стосується і експорту продукції з вмістом горіхів. Оперативна підготовка документу такого змісту дозволила «розблокувати» експорт української кондитери з горіхами до країн Європейського Союзу. Перші партії кондитерських виробів вже пройшли процедуру розмитнення та перетнули кордон. Таким чином можемо заявити, що Європейський Союз документи прийняв, процедура працює», - зазначила Владислава Рутицька.

Нагадаємо, що у вересні 2014 року ЄС увів у дію Регламент №884/2014, яким через ризик зараження афлатоксинами запровадив особливі умови на імпорт із будь-якої країни харчових продуктів, які містять у своєму складі більше 20% арахісу та деяких тропічних горіхів.  Згідно із зазначеним Регламентом, країна-експортер таких харчових продуктів повинна видавати своїм підприємствам, які ввозять на митну територію ЄС відповідну продукцію, Сертифікат здоров’я за визначеною формою.

В Україні була відсутня процедура, за якою мали б видавати такий сертифікат.

«Вирішене питання знімає останній бар’єр для поставок вітчизняних солодощів до ЄС, окрім того дасть змогу наростити експортний потенціал кондитерської продукції. Я хочу відзначити, що в умовах торговельної війни з боку Росії, однією з основних цілей якої в Україні стала саме кондитерська галузь, вихід на нові ринки – це відчутний крок вперед. Ми маємо повною мірою скористатись всіма преференціями від ЗВТ з Євросоюзом», - зазначає голова асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

«Ми мали ряд нарад з представниками бізнесу, профільної асоціації. Всі учасники ринку були максимально зацікавлені в оперативному вирішенні питання. Ця ситуація була викликана процесом реформування органів контролю, але зараз ми вже можемо говорити про те, що експортери безперешкодно можуть отримувати необхідний сертифікат здоров’я», - наголошує перший заступник Держветфітослужби Олександр Вержиховський.

За даними асоціації «Укркондпром», потенціал експорту кондитерської продукції, що містить в своєму складі 20% і більше арахісу або фісташок чи фундуку, з України до ЄС складає в перспективі 10 тис. тонн на рік, що забезпечить додаткове використання українського цукру, борошна, масложирової продукції, крохмалопатоки.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux