Понад 400 українських операторів ринку вже впровадили систему НАССР, - Ольга Трофімцева

Опубліковано 13 вересня 2018 року, 19:25

На початок 2018 року 426 українських підприємств впровадили систему НАССР, 143 знаходились на стадії розробки та впровадження. Таким чином ми можемо відзначити, що українські оператори ринку, які мають відповідно до законодавства впровадити систему HACCP, поступово роблять це, і прогрес є відчутним.

Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час круглого столу «Впровадження системи НАССР в аграрному секторі».

«Для нас при цьому пріоритетом залишається безпечність української продукції, яку купує український чи закордонний споживач. Тому Мінагрополітики та Держпродспоживслужба разом з представниками бізнесу постійно працюють над тим, щоб система HACCP на українських підприємствах була дієвою та ефективною, а не лише «на папері»», - наголосила заступник Міністра Ольга Трофімцева.

Вона додала, що лідерами за кількістю підприємств, які впровадили або розпочали роботу з розробки системи НАССР є Дніпропетровська, Волинська, Вінницька та Харківська області, де нараховується відповідно 60, 49, 48 і 45 таких підприємств. А в розрізі галузей найкращі показники у м’ясопереробній та молокопереробній.

«Малі потужності, які постачають продукцію кінцевому споживачу, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та з площею до 400 кв. м, або ті потужності, які не постачають продукцію і мають персоналу до 5 осіб, мають терміни для розробки та впровадження системи НАССР ще рік – до 20 вересня 2019 року», - відмітила Ольга Трофімцева.

За словами заступника Міністра, невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР тягне за собою накладення штрафу.

«Для юридичних осіб штраф складатиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб – 15 мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності», - зауважила Ольга Трофімцева.

Довідково:

Міжнародна системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points)– система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Методичні рекомендації щодо впровадження операторами потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів: програм-передумов системи НАССР; постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР можна знайти на сайті Мінагрополітики за посиланням.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux