Павленко: Забезпечення сільгосптоваровиробників міндобривами – у пріоритеті Мінагрополітики

Опубліковано 03 вересня 2015 року, 11:51

"Відповідно до заявки сільгосптоваровиробників потреба у мінеральних добривах для проведення осінньо-польових робіт складає  614 тис. тонн поживних речовин в тому числі: азотної групи 327 тис. тонн, фосфорної 156 тис. тонн та калійної 131 тис. тонн" - повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Враховуючи перехідні залишки станом на 27.08.2015 в сільськогосподарських підприємствах наявно майже 395 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив (64% до заявки), в т.ч. азотних 204  тис. т., або 62% до заявки (у 2014 р. - 64%), фосфорних 108  тис. т., або 69% до заявки (у 2014 р. - 67%), калійних: 83 тис. т. або 63% до заявки (у 2014 р. – 61%).

Для успішного проведення посівної господарствам необхідно придбати ще близько 146 тис. тонн поживних речовин або 421 тис. тонн азотних добрив у фізичній вазі.

Ситуація на ринку мінеральних добрив є складною. В зоні проведення АТО знаходяться хімічні підприємства ПрАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» та ПАТ «Концерн Стирол» і в силу відомих обставин не працюють. Крім того  через зупинку вітчизняних хімічних підприємств, зокрема Черкаського ПАТ «Азот» та ПАТ «Рівнеазот» виникла вкрай несприятлива ситуація з постачанням мінеральних добрив.

За ініціативою Мінагрополітики у серпні поточного року відбулася міжвідомча нарада за участю представників Уряду, Національного банку України, Антимонопольного комітету України, керівників вітчизняних хімічних підприємств, основних дистриб’юторів мінеральних добрив, громадських організацій сільськогосподарських товаровиробників та вітчизняних хімічних підприємств на якій було розглянуто питання щодо проблем функціонування ринку мінеральних добрив та забезпечення сільгосптоваровиробників мінеральними добривами азотної групи під урожай  2016 року.

"Мінагрополітики докладе максимум зусиль для забезпечення господарств мінеральними добривами. Серед запропонованих міністерством рішень - врегулювання питання відновлення роботи підприємств Черкаський ПАТ "Азот" та ПАТ "Рівнеазот", зупинення дії рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про встановлення антидемпінгового мита на аміачну селітру, віднесення мінеральних добрив до групи "життєво необхідних" товарів, скасування 5% додаткового імпортного збору на зазначений товар. Крім того, ми пропонуємо законодавчо врегулювати спрощення процедури реєстрації мінеральних добрив за групою товарів (КЗЕД 3102-3105) до 14 днів" - наголосив Міністр Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux