Павленко: Волинське село формує третину валової продукції області

Опубліковано 28 березня 2016 року, 12:36

«Агропромисловий комплекс Волині, не зважаючи на не найкращі природні умови для ведення сільського господарства, залишається провідною галуззю економіки, в якому створюється третина валової продукції області. Більше того, у Лукові розміщений «сухий порт». Це, власне, своєрідне зернове вікно у Європу з потужними зерноскладами загальною ємністю 500 тис. тонн», - наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своїй публікації на «Agravery».

Він повідомив, що за минулий рік аграрії Волині виробили сільгосппродукції на 6,4 млрд грн, з яких 63% - господарствами населення. Так, в домогосподарствах вирощено 99% загального урожаю картоплі, 96% овочів, 86% плодів і ягід, 46% зерна, 34% цукрових буряків для промислової переробки. Господарства населення також виступають основними виробниками молока (82,4% загального обсягу) та яєць (87,8%).

Міністр зазначив, що, зважаючи на високі показники сільськогосподарської індустрії регіону, волинське село зайняло одну з п’яти ключових позицій у стратегії обласної адміністрації 2020.

Комплексна програма розвитку АПК області реалізовуватиметься за напрямами, які включатимуть кілька варіантів підтримки. Насамперед, наголошує Міністр, це - часткове відшкодування компенсації відсотків кредитів на будівництво та реконструкцію міні-доїльних залів, будівництво та реконструкцію картопле-, овоче-, фруктосховищ та об'єктів переробки овочів, а також купівлі тракторів особистими селянськими господарствами. По-друге, дотації на утримання упродовж двох років телиць, яких піддаватимуть штучному заплідненню, дотації за посадку садів і ягідників до 5 га (якщо в обробітку до 50 га земель), а також аграріям, які посіють жито та гречку. І по-третє, часткове відшкодування компенсації вартості виробництва органічної продукції сертифікованих господарств, а також холодильного, пакувального, сортувального, сушильного, технологічного та допоміжного обладнання з переробки плодоовочевої продукції для СОК.

«Крім того, для підтримки села в області реалізується проект Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), спрямований на підтримку сільських громад, в т.ч. створення та розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. В 2015 році в рамках проекту створено 4 таких кооперативи. Передбачається надання по 40 тис. доларів кожному кооперативу на закупівлю обладнання, в т.ч. співфінансування з обласного бюджету», - повідомив очільник відомства.

Також, за його словами, в 2015-2016 роках в області заплановані роботи за кошти ЄС з відновлення 240 км внутрішньогосподарських меліоративних каналів та інші проекти, які сприяють розвитку сільського господарства Волині.

«Приклад Волині, де із мільйона 50 тисяч населення, півмільйона проживає саме в сільських місцевостях, наглядно показує, що підвищити конкурентоспроможність АПК регіону можна, головне – наполегливо і систематично працювати», - додав Міністр.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux