Павленко: Відновлення системи зрошення позитивно вплине на динаміку агровиробництва

Опубліковано 12 січня 2016 року, 14:53

«Відновлення зрошення – ключова умова розвитку українського АПК в умовах глобальних кліматичних змін. Це завдання нагальне для аграріїв усіх регіонів України, але особливо актуальним воно є для півдня країни»,- наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час виступу на нараді з питання відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем на меліорованих землях.

Він зазначив, що за результатами районування, площі сухої та дуже сухої зон в Україні зросли на 7% і охоплюють 11,6 млн га орних земель. «Сума активних температур повсюдно зросла на 250-3500 С. Умови північного Лісостепу та Полісся нині відповідають умовам, що 25-30 років тому були характерними для Степу, тобто півдня країни. 2015 рік це підтвердив спекотним серпнем і більше, аніж 100-денним періодом без опадів. В крайніх південних регіонах країни 9 років із 10 є посушливими. У центральному Степу – 6 із 10. А на Поліссі, де раніше характерним було перезволоження, недостатньо вологі умови спостерігаються кожен 3-й рік. Такі умови суттєво впливають на динаміку аграрного виробництва в Україні», - впевнений Міністр.

«Ані сучасні технології, ні новітні сорти гібридів не забезпечують ефективне рослинництво. Середня врожайність зернових та зернобобових культур в зоні Степу 15 років знаходиться на вкрай низькому рівні - 23 ц/га. Частка цього регіону в загальному обсязі виробництва зерна скоротилась за 25 років з 48% до 37%. Ці загрозливі тенденції спричинені занепадом зрошувальних систем в Україні», - зазначив Олексій Павленко.

Зокрема, площі поливу із майже 2,3 млн га в 1990-му скоротились до 473 тис. га в 2015 році (без Криму), тобто практично в 5 разів. У південному регіоні із 1,68 млн га зрошуваних земель в 2014-2015 роках поливалося лише 450 тис. га (27%). На Херсонщині зрошується 292 тис. га, (68% від наявної площі). У решті південних областей – менше 20% зрошуваних земель.

«Подальший занепад систем зрошення в Україні спричинить їх руйнацію. Тому нам треба невідкладно приймати заходи, аби не тільки зупинити деградацію цих систем, але і відновити їх. Для цього треба вирішити ряд проблем, які стосуються цієї сфери. Серед них - недосконалість законодавства щодо відповідальності землевласників та землекористувачів за використання зрошуваних земель, невизначеність мінімальних термінів оренди землі, порушення технологічної цілісності зрошувальних систем через розпаювання і подрібнення земельних ділянок, а також порушення технологій вирощування та структури посівних площ і сівозмін на зрошуваних землях», - наголосив Міністр Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux