Павленко: Угода про ЗВТ між Україною та ЄС відкриває широке поле можливостей для вітчизняного агросектору

Опубліковано 05 січня 2016 року, 14:36

«З 1 січня угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС вступила  в силу. Для аграріїв – це подія непересічного значення, адже нові правила виробництва та експорту продукції безпосередньо стосуються аграрного сектору», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своїй публікації в інтернет-виданні «Сегодня.ua».

Міністр нагадав, що угода про ЗВТ з Євросоюзом передбачає тарифну лібералізацію.  Зокрема, скасовуються ввізні мита на більшість сільгосптоварів, як українських, так і європейських. Однак якщо ЄС скасує більшість митних ставок одразу, то в Україні перехідний період скасування мит триватиме до 10 років.

«Щоб українські підприємці змогли адаптуватися до нових умов та переорієнтували виробництво, вітчизняний ринок не відразу відкриє свої двері для європейської продукції. Протягом першого року дії ЗВТ лише невелика частина  мит буде скасована з нашого боку. На перших етапах це захистить вітчизняного виробника від надмірної конкуренції з боку європейських товарів та стимулюватиме модернізацію виробництва», - наголосив Олексій Павленко.

Також, за словами голови відомства, не зазнає коректив і механізм дії квот. Як і раніше, використання тарифних квот відбуватиметься за двома алгоритмами. Для переважної більшості товарів квоти надаватимуться за принципом «живої черги» (перший прийшов, перший обслуговуєшся). Для обмеженого переліку товарів  імпортер з ЄС має отримати ліцензії у відповідних органах Євросоюзу. Крім того, підтвердженням українського походження товарів і надалі слугуватиме сертифікат EUR.1, однак у новому році він видаватиметься митними органами.

На думку Міністра, лібералізація тарифного режиму при збереженні преференцій для вітчизняних виробників відкриває велике поле можливостей, якими треба користуватися. Водночас треба розуміти, що угода  не вирішить всіх проблем українського бізнесу. 

«Звичайно, Європейський Союз – великий та перспективний ринок для агросектору України, до якого входить двадцять вісім країн та близько півмільярда споживачів. Проте для ефективного функціонування зони вільної торгівлі український бізнес має прийняти нові правила гри, головне з яких – вміння брати на себе відповідальність та виконувати взяті зобов’язання без контролю з боку держави», - зазначив Міністр Олексій Павленко.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux