Павленко: Підписано фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком на 400 млн євро

Опубліковано 28 грудня 2015 року, 14:43

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав Фінансову угоду (Проект «Основний кредит для аграрної галузі – Україна») між Україною та Європейським інвестиційним банком. Реалізація Угоди дасть можливість залучити 400 млн євро на 12 років з 4-річним пільговим періодом для підтримки аграрного сектору України. Кошти планується спрямувати на реалізацію проектів в сфері вирощування зернових та олійних культур, модернізації рибного господарства і аквакультури в Україні.

«Ця подія є закономірним результатом напруженої праці Мінагрополітики України спільно з Мінфіном, Мінекономрозвитку, МЗС та Мінюстом України. Нагадаю, що 4 червня 2015 року було підписано Декларацію про наміри щодо фінансування проектів в аграрному секторі України між Мінагрополітики та Європейським інвестиційним банком», - повідомив Міністр.

Кредитором у рамках Проекту виступатиме Європейський інвестиційний банк. Позичальником ресурсів виступатиме Україна в особі Міністерства фінансів, яке за участю Міністерства аграрної політики та продовольства та у взаємодії з ПАТ «Укрексімбанк» здійснюватиме відбір проектів та моніторинг їхньої практичної реалізації.

За рахунок кредитних коштів ЄІБ може бути покрито до 50% вартості визначених проектів. Джерелом фінансування решти 50% вартості будуть власні кошти банків-учасників або кошти кінцевих бенефіціарів. Тому реалізація Проекту сприятиме акумулюванню фінансових ресурсів в обсязі, принаймні еквівалентному 800 млн євро.

 «Важливим питанням для агробізнесу в Україні є доступ до фінансово-кредитних ресурсів. 400 млн євро – це ті гроші, на які очікували українські аграрії. Кредит ЄІБ дасть змогу країні отримати доступ до європейських коштів і направити їх на підтримку агровиробників», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

 «Ці кошти дозволять профінансувати модернізацію виробництва, створити нові виробничі потужності, розвинути інфраструктуру та логістику. З макроекономічної точки зору та в перспективі це дасть можливість збільшити податкові надходження підприємств до бюджету країни, позитивно вплинути на бізнес-клімат та створити передумови для активізації інвестиційної діяльності», - підкреслила заступник Міністра з питань євроінтеграції Владислава Рутицька, яка очолювала делегацію з підготовки проекту.

Довідково:                                                                              

Впровадження Проекту забезпечить досягнення таких результатів:

- залучення до аграрного сектора економіки середньо- та довгострокових фінансових ресурсів;

- підтримка малих та середніх підприємств; 

- впровадження заходів з модернізації існуючого виробництв та створення нових виробничих потужностей;

- розвиток інфраструктури та логістики;

- покращення платіжного балансу через збільшення експортного потенціалу країни (зернові та олійні культури) та зменшення імпорту (рибне господарство і аквакультури);

- збільшення податкових надходжень підприємств до бюджету країни;

- покращення бізнес-клімату та створення передумов для активізації інвестиційної діяльності.

 Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux