Отримані результати досліджень стосовно наявності сальмонели в українських яйцях, що експортуються в Ізраїль

Опубліковано 20 січня 2016 року, 17:48

За зверненням Служби ветеринарної медицини і здоров’я тварин Міністерства сільського господарства і розвитку Держави Ізраїль Держветфітослужбою України проведено дослідження наявності  бактерії сальмонели в українському харчовому яйці, яке експортуються до цієї країни.

Підставами для такого дослідження була інформація від ветеринарних органів Держави Ізраїль про, нібито, виявлену бактерію сальмонели у партії яєць, які експортувалися з філії «Птахофабрики «Авіс» ПАТ «Птахогосподарство "Червоний прапор».

Проведеними лабораторними дослідженнями у відібраних пробах із пташників філії «Птахофабрики «Авіс», звідки постачалося яйце до Ізраїлю,  патогенних мікроорганізмів, у тому числі бактерії сальмонели, у вмістимості яйця не виділено.

Держветфітослужбою негайно були прийняті заходи щодо обмеження обігу яйця з вказаних пташників та проведення профілактичних заходів на підприємстві, оскільки у пробах посліду окремих пташників цього підприємства виділено збудник Salmonella Enteritidis. На сьогодні ситуація локалізована, не існує загроз для життя та здоров’я людей.

З метою упередження можливих ризиків для українських виробників та експортерів курячого яйця Держветфітослужбою була ініційована нарада з основними учасниками ринку. На нараді були обговорені основні проблеми контролю якості та безпечності при виробництві та реалізації яєць, у тому числі щодо здійснення попереджувально-профілактичних заходів у цій сфері. Учасники наради підтримали пропозицію компетентного органу України щодо введення в тимчасовому порядку обов’язкового державного лабораторного контролю кожної партії яєць, що іде на експорт. Для забезпечення належного контролю за якістю та безпечністю яєць на внутрішньому ринку основні виробники зобов’язалися провести додатковий аудит власних потужностей із залученням фахівців державної ветеринарної медицини.

Коментуючи результати наради основних виробників курячих яєць, Перший заступник Голови Держпродспоживслужби України Володимир Лапа повідомив: «В умовах дії нового законодавства у сфері безпечності та якості харчової продукції кожен виробник повинен усвідомити власну відповідальність за випуск доброякісної продукції, утому числі у такому чутливому для здоров’я людей сегменті, як виробництво яєць. Зі свого боку, Держпродспоживслужба України готова стати фаховим консультантом та помічником для добросовісних виробників, до недобросовісних учасників ринку будуть застосовуватися найжорсткіші санкції».

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux