Ольга Трофімцева відвідала Український інститут експертизи сортів рослин

Опубліковано 25 березня 2019 року, 13:12

В.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева ознайомилась з роботою Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР), який знаходиться у Києві. Під час візиту вона оглянула лабораторну та матеріально-технічну базу УІЕСР, а також обговорила актуальні питання з керівництвом та співробітниками закладу.

Зокрема, на зустрічі обговорювались: стратегія розвитку УІЕСР, як експертного закладу у сфері охорони прав на сорти рослин, напрями вдосконалення державної науково-технічної експертизи сортів рослин та шляхів її подальшої оптимізації.

В рамках заходу також була презентована інформаційно-довідкова систему «Сорт», яка була розроблена фахівцями УІЕСР і запущена місяць тому. Система є доступною для усіх зацікавлених осіб та містить понад  10 тисяч сортів рослин, які представлені у Реєстрі сортів рослин України.

           «Наукова-технічна експертиза сортів рослин є необхідною умовою ведення  ефективного сільськогосподарського виробництва і особливо рослинництва. Тому наукова діяльність інституту, діджиталізація його систем, а також синхронізація відомостей, які містяться в національних реєстрах з міжнародними, є важливими складовими для подальшого розвитку галузі», – зазначила Ольга Трофімцева.

Вона додала, що з огляду на технічну та наукову базу, якою володіє сьогодні УІЕСР, а також на висококваліфікований персонал, інститут має усі передумови та великий потенціал, щоб бути провідним експертним закладом із проведення державної науково-технічної експертизи сортів рослин.

Також під час заходу Ольга Трофімцева взяла участь у дегустації  хліба, випеченого спеціально для експертної оцінки якісних показників сортів пшениці та інших культур.

Довідково:

Український інститут експертизи сортів рослин є базовою науково-дослідною установою з проведення комплексу польових і лабораторних досліджень з науково-технічної експертизи сортів рослин в Україні, а також уповноваженою установою щодо проведення ділянкового (ґрунтового) та лабораторного сортового контролю.

УІЕСР для досліджень має: розгалужену мережу пунктів досліджень, що мають власні земельні ділянки для цілей експертизи (обсяг землі в УІЕСР більше 2000 га); достатню кількість кваліфікованого персоналу: 96 наукових працівників та  570 кваліфікованих фахівців в сфері охорони прав на сорти рослин; лабораторію, акредитовану Національним агентством з акредитації України за стандартом ДСТУ ISO/IEC 17025:2016; колекції загальновідомих сортів та колекції сортів з еталонними ознаками, умови для їх формування, підтримання та використання; програмне забезпечення аналітичних досліджень з експертизи заявки на сорт рослин.

Прес-служба Мінагрополітики

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux