Олексій Павленко: Вітчизняний АПК повністю забезпечив продовольчу безпеку України

Опубліковано 09 грудня 2015 року, 16:43

«Завдяки зусиллям вітчизняного АПК вдалося повністю забезпечити продовольчу безпеку України на 2015 рік. У дуже складних соціальних, економічних умовах відбувалася посівна 2015 року. У нас було, так би мовити, своє «аграрне АТО»», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, звітуючи про підсумки роботи за рік в Кабінеті Міністрів України.

«Попри усі складнощі, посівна завершилася успішно. Зокрема, навіть на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей вона була завершена на 99% та 96% відповідно. На початок грудня 2015 року зібрали урожай зернових та зернобобових майже 61 млн тонн» - додав Міністр.

Олексій Павленко зазначив, що при внутрішньому споживанні у 24 млн тонн, нам вдасться гарантувати не лише продовольчу безпеку, але і хороший потенціал для експорту, що означає додаткові валютні надходження до державного бюджету України. І такі показники у нас не лише по зернових, але і по іншій продовольчій продукції.

Україна – лідер у рейтингах світових експортерів: №1 – олії соняшникової, №3 – кукурудзи, №4 – ячменю, №6 – пшениці, №7 - сої, №8 – курятини. У 2014/2015 маркетинговому році вдалося досягти рекордного експорту зернових за роки Незалежності – майже 35 млн тонн.  За останніми даними Міністерства сільського господарства США (USDA), Україна увійшла до трійки світових експортерів зернових після США та ЄС.

«До  2020 року плануємо збільшити цей показник до 40-70 млн тонн зернових. Це стане можливим при зборі урожаю на рівні 80-100 млн тонн, враховуючи показники цього року ці цифри цілком реальні. Наша мета - експортувати аграрну продукцію на понад 20 млрд дол. США. При цьому ми плануємо збільшити виробництво та експорт продукції переробки з високою часткою доданої вартості. Це стане можливе за умов системного впровадження практики сталого сільського господарства ЄС та системи безпечності харчових продуктів» - повідомив Міністр.

Міністерством було докладено значних зусиль для стабілізації цін на продовольчі товари в пікові періоди. Структурні підрозділи Міністерства здійснюють моніторинг ситуації і у випадку необхідності вживають потрібних заходів. ( Інтервенції Аграрного фонду на ринку зерна та борошна весною цього року – привели до стабілізації цін та унеможливили панічні настрої населення). Важливим кроком в забезпеченні продовольчої безпеки стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння з зернотрейдерами. Мета якого - це забезпечити прогнозованість зернового ринку, насамперед з точки зору експорту та гарантування продовольчої безпеки.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux