Олексій Павленко: Відкрито ринки 11 країн для майже 300 підприємств м'ясо-молочної галузі

Опубліковано 06 квітня 2016 року, 15:43

Сьогодні сільське господарство – експортна галузь №1 в Україні. Частка агросектору в загальному експорті України складає 38%. Також у 2015 році отримано рекордне зовнішньоторговельне сальдо по аграрній продукції +11 млрд дол. США. Таким чином, аграрна галузь забезпечила 12% загального обсягу ВВП, зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко  під час виступу на засіданні уряду.

«Завдяки таким показникам агросектор гарантував не тільки продовольчу безпеку, але і фінансову стабільність в країні. Всі ці досягнення – це кропітка щоденна робота всієї команди Мінагрополітики. Вважаю, що отримані рекордні показники є результатом проведених у 2015 році реформ. Я вірю, що в 2016 році ми досягнемо нових рекордів», - наголосив Олексій Павленко.

Під час виступу Олексій Павленко розповів про основні досягнення агросектору за останній рік: «Ми не тільки вистояли в торговельній війні з Російською Федерацією, але й значно розширили експортну номенклатуру та завоювали нові ринки. Ми відкрили ринки 11 країн для майже 300  підприємств м'ясо-молочної галузі. Це Китай, Ізраїль, Єгипет, Азербайджан, Молдова, Казахстан, Киргизія, Узбекистан, Вірменія та ОАЕ».

Міністр наголосив, що вже цього року було досягнуто домовленостей про поставки  української аграрної продукції на ринок Ірану. Нещодавно досягнуто домовленостей щодо експорту курятини до ОАЕ та охолодженого м'яса яловичини та птиці до Ізраїлю. «Ведеться робота над відкриттям нових ринків, здійснюється узгодження вітчизняних норм та стандартів у сфері харчової безпеки з європейським законодавством, що дозволить українським виробникам інтегруватися до європейського ринку», - додав очільник відомства.

Він також зазначив, що минулого року аграрії побили рекорд по експорту зернових - експортували 34,8 млн тонн. «Очікуємо чергового рекорду у новому маркетинговому році - плануємо експортувати понад 36 млн тонн. На сьогодні вже експортовано та підготовлено до експорту більше 31 млн тонн зернових, що підтверджує очікування Міністерства», -  повідомив Олексій Павленко.

За його словами, у 2015 році сільськогосподарські підприємства отримали рекордну суму чистого прибутку – майже 90 млрд грн.  Прибуток у гривні зріс в 2,5 рази, а у доларах  США - в 1,4 рази. Таким чином, прибутковість сільського господарства досягла рівня в 45,9%. Це найкращий показник за останні 10 років.

«Також бачимо приток інвестицій в сільське господарство. У 2015 році інвестиції у сільське господарство склали близько 1 млрд дол.  В 2016 році планується  збільшення їх до 2 млрд. Загалом іноземні інвестиції у галузь надходять більш, як з 60 країн світу.

Зазначу, що минулого тижня відкрито першу чергу зернового терміналу компанії  Risoil S.A. в Іллічівському морському торговельному порту. Risoil Terminal стане найбільшим експортно-імпортним наливним терміналом в регіоні Чорного моря».

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux