Олексій Павленко: РФ визнала лідерство України на китайському ринку. Це наша переконлива перемога

Опубліковано 26 серпня 2015 року, 10:48

Лідерські позиції України у постачанні аграрної продукції на ринок Китаю сьогодні визнала навіть РФ устами російського аграрного бізнесу. Це наша чергова переконлива перемога. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Так, днями генеральний директор російської групи компаній «Русагро» Максим Басов в інтерв’ю телеканалу «Росія 24» наголосив, що Україна стала країною номер один з постачання кукурудзи та соняшникової олії до Китаю. «Китайський ринок сьогодні є найцікавішим для підприємців всього світу. Люди борються, щоб на нього потрапити. Більше того, вони вже там, а ми - ні. Наведу приклад, ми не можемо постачати до Китаю ані комбікорми, ані зернові, ані м'ясо. Ринок для нас закритий. Україна півроку тому відкрила ринок Китаю для зернових, сьогодні Україна стала країною номер один з постачання кукурудзи до Китаю, з соняшникової олії теж лідирує Україна», — сказав Максим Басов.

За словами Міністра Олексія Павленка, торгівля продовольством з КНР розвивається дуже динамічно. «Якщо у 2013 році експорт сільгосппродукції до Китаю становив 484 млн дол США, у 2014 р. – вже 765 млн дол США, а лише за І півріччя 2015 року - вже 780 млн дол США. Це у 2,1 рази більше аналогічного показника 2014 року. Тобто, лише за перше півріччя цього року продовольчий експорт до Китаю перевищив річний обсяг 2014 року», - підкреслив Міністр. Він також відмітив, що основу експорту до КНР складають зернові культури, обсяг яких у першій половні 2015 року зріс у 7,8 раза, до 2,74 млн тонн, зокрема кукурудзи - 2,7 млн тонн. «Крім того, китайські партнери сьогодні вже зацікавлені у збільшенні обсягів постачання та асортиментного переліку рослинних олій. Так, обсяги експорту соняшникової олії у першій половині 2015 року зросли на 6,8%, до 330 тис. тонн. Також в асортименті рослинних жирів у 2015 році вже з’явилися соєва та ріпакова олії. Експорт цих олій у 2014 р. не відбувався, а за половину 2015 року склав 32,4 та 14,1 тис. тонн відповідно», - повідомив Олексій Павленко.

«Україна відкрила китайський ринок для аграрної продукції, виконала дуже важкий зерновий контракт, і зараз понад 22 українські компанії вільно працюють з Китаєм. Китайський споживач оцінив якість і безпечність української продукції та проявляє до неї все більший інтерес. Це наш впевнений крок до нарощування світового лідерства як глобального постачальника продовольства. Це переконлива перемога українських аграріїв», - наголосив Міністр.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux